2024. április 20., szombat

A türelem és a stratégiai gondolkodás játéka

Negyedik alkalommal tartották meg a Funchesstic elnevezésű szórakoztató sakkfesztivált

Vasárnap a hűvös, esős idő ellenére a sakk szerelmesei megtöltötték a palicsi Vigadót, ugyanis immár negyedik alkalommal került megrendezésre a Funchesstic elnevezésű sakkfesztivál. A rendezvényt a szabadkai Aragóniai Beatrix Sakk Klub szervezte, a Magyar Nemzeti Tanács, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa és a Szekeres László Alapítvány támogatásával. A sakkfesztivál keretében többek között sakkversenyre, Sakkszimultán Show-ra, könyvbemutatóra és koncertekre került sor.

Az eseményt a Vigadó nagytermében hivatalosan Gombár Szeréna, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja nyitotta meg.

Diákok a sakkversenyen (Fotó: Patyi Szilárd)

Diákok a sakkversenyen (Fotó: Patyi Szilárd)

– A sakk nem egy hagyományos sport. Nem kell hozzá izom, fizikai erőfeszítés, gép, folyó, tornaterem. Egészen más kell hozzá: ész, türelem, stratégiai gondolkodás. Kell hozzá nagy-nagy kitartás. Ami a sakkban különleges, az az, hogy kell mindezekhez még valami: az ellenfél tisztelete. Minden sakkozó tudja, hogy vagy ő, vagy az ellenfél egy lépést elvét, de ettől még egymás tudását tiszteljük. Mindezt azért mondtam el, mert párhuzamba tudom állítani a magyarságunkkal, mert kell hozzá türelem, küzdés, ottmaradás – mondta többek között beszédében Gombár Szeréna.

A Sakkszimultán Show-n Farkas Sándor vajdasági sportolókkal sakkozott (Fotó: Patyi Szilárd)

A Sakkszimultán Show-n Farkas Sándor vajdasági sportolókkal sakkozott (Fotó: Patyi Szilárd)

Az egybegyűlt versenyzőket, szurkolókat és érdeklődőket Rózsa Zsombor, a Funchesstic ötletgazdája és főszervezője köszöntötte, megköszönte a palicsi és ludasi gyermekek munkáját, akik szombaton berendezték a rendezvény helyszínét, majd átnyújtotta az Aragóniai Beatrix-sakkdíjat. Ezt a díjat az a személy kapja meg, aki az előző évben a legtöbbet tette a sakk népszerűsítéséért. Idén Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke érdemelte ki ezt az elismerést, mert az MNT a Funchesstic megszervezését a kezdetek óta támogatja. A megnyitó után elkezdődött az iskolások sakkversenye, amelyen összesen százhuszonhárom versenyző vett részt, három – alsós, felsős és középiskolás – kategóriában. A sakkverseny mellett számos érdekes rendezvényre került sor a fesztiválon, amelyeknek közös célja a sakk és a sport népszerűsítése volt.

Többek között bemutatták Tóth Tibor A mi sporthőseink című könyvét, amely a szerzőnek a vajdasági sportélet meghatározó alakjaival készült interjúit tartalmazza. A könyvet Szalai Attila karikatúrái illusztrálják. A könyvbemutatón megjelent közönséget Bencsik István nyugalmazott újságíró, a Szabadkai Magyar Rádió volt riportere és szerkesztője köszöntötte, aki felhívta a figyelmet arra, hogy május 6-án van a magyar sport napja, amelyet az 1875-ben e napon Budapesten a Magyar Athletikai Club által szervezett szabadtéri sportverseny tiszteletére ünnepelnek, s amely a kontinens első ilyen sporteseménye volt. A köszöntő után a könyv szerzőpárosa mesélt a könyv megszületésének körülményeiről, sporthoz fűződő viszonyukról, valamint a sportújságírás rejtelmeiről osztották meg tapasztalataikat, és azt is elárulták, hogy a tervezik a könyv folytatását. A kötet a 2020-as tokiói olimpia után jelenne meg, és a tervek szerint azok az interjúk is bekerülnének, amelyeket a szerző majd az olimpián részt vevő vajdasági sportolókkal készít majd. A könyvbemutató helyszínén Szalai Attila karikatúráiból nyílt kiállítás.

A helyes táplálkozásra is felhívták a figyelmet – sakktábla zöldségekből (Fotó: Patyi Szilárd)

A helyes táplálkozásra is felhívták a figyelmet – sakktábla zöldségekből (Fotó: Patyi Szilárd)

A Funchesstic egyik legérdekesebb eseménye a Sakkszimultán Show volt, amelyen Farkas Sándor sakkozó egyszerre tizenegy ellenféllel mérte össze tudását. Sakkpartnerei a vajdasági magyar sportélet kiválóságai voltak. A sakktábláknál Szalai Patrícia zumba-fitnesz tehetség, Göncöl Arnold úszó, Bognár Nóra falmászó, Nagy Antónia kajak-kenus, Kéri Valentina kick-box harcos, Jánosi Elvira ultramaraton futó, Mihájlovits Miklós bench-press versenyző, Miskolci Renátó görkorcsolyázó, Börcsök Barbara labdarúgó, Lackó Lénárd pool biliárdos és Kecskeméti Árpád sakkozó foglaltak helyet. A sakkverseny közben Sánta Zoltán és Zvekán Péter műsorvezetők a sportolókkal beszélgettek. Többek között Jánosi Elvira mesélt hosszútávfutásra való felkészüléséről, Bognár Nóra pedig elárulta, hogy a Mission Impossible című filmben látott jelenet, amikor egy hegyen a főhős három ujjal tartja meg magát a szikla szélén, miközben a szakadék fölött lóg, valóban lehetséges, de az évekig tartó edzést és sok gyakorlást igényel.

A fenti események mellett megrendezték a halhatatlanok sakkszimultán versenyét, Bíró Tímea, a Hét Nap újságírója interaktív újságszerkesztő realityt tartott, emellett voltak nyereményjátékok, vetélkedők és kézműves sakkfoglalkozások is. A sakkfesztivál a késő esti órákban koncerttel zárult, amelyen fellépett a szabadkai The Spark és a magyarországi Stolen Beat együttes, valamint Sound Master lemezlovas.

Nyitókép: Diákok a sakkversenyen (Fotó: Patyi Szilárd)