2024. április 25., csütörtök

Középpontban a Z-generáció

Az MNT szombaton az adai Műszaki Iskolában tartott továbbképzést a középiskolai tanároknak a digitális korszak kihívásairól

A Magyar Nemzeti Tanács májusban Adán, Óbecsén, Szabadkán, Bezdánban és Topolyán akkreditált továbbképzést szervez az általános iskolai és középiskolai tanároknak Mozaikok az iskolai oktatás nevelés kérdésköréből a tudomány új felismeréseinek tükrében, a Z generáció az iskolapadban címmel. A továbbképzés első állomásán szombaton az adai Műszaki Iskolában harminchat középiskolai tanár vett részt többek között Adáról, Óbecséről, Zentáról és Magyarkanizsáról. A nyolcórás, négy blokkból álló képzés célja a tanulási képességek fejlődésének megismertetése a neurológiai kutatások alapján, a részképességeket és figyelmet fejlesztő felmérés megismertetése volt, valamint módszerek, gyakorlatok bemutatása és elsajátítása a hatékony órairányítás megvalósításához a Z-generáció oktatásában.

Továbbképzés az adai középiskolában (Csincsik Zsolt felvétele)

Továbbképzés az adai középiskolában (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai Műszaki Iskolában megtartott képzésen Bajusz Koncz Ágnes, a Magyar Nemzeti Tanács tagja, az oktatási bizottság alelnöke köszöntötte a részt vevőket, majd a szakmai továbbképzés késő délutánig zajlott Csernik Ilma iskolapedagógus és Sutus Ágota logopédus vezetésével. Bajusz Koncz Ágnes lapunknak elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Tanács oktatási stratégián keresztül nagyon sok időt és energiát fektet abba, hogy a pedagógusok minél több továbbképzésen vegyenek részt:

– Nagyon fontos most a mai téma, a Z-generáció mindennapjainkban. Ez egy olyan generáció, aminek tagjai nemcsak az általános iskolai, hanem a középiskolás iskolapadban is ott ülnek. Teljesen más világban élnek és nőttek fel, mint mi, tanárok, pedagógusok, ugyanis számukra a digitális technológia, a mobiltelefon használata nélkülözhetetlen eszköz. Ez a képzés a Z-generáció jellemzőiről és tulajdonságairól szól, valamint mindent megtudunk róla, hogyan is tudunk hatékonyabban dolgozni velük – közölte Bajusz Koncz Ágnes.

Csernik Ilma iskolapedagógus, a képzés egyik vezetője elmondta, hogy a több állomásos továbbképzésen az új tudást próbálják összegyűjteni a pedagógusok saját magunk számára, amit a mai modern tudomány ad:

– Nagyon érdekes világban élünk, mert egyrészt robbanásszerűen fejlődik a digitális technológia, másrészt ezt párhuzamosan próbálja a tudomány követni. Párhuzamosan kutatja, hogy vajon-e ezeknek a technológiáknak a hatása milyen befolyással lesz a fiatalok életére, hogyan befolyásolja a taníthatóságukat és nagyon sok olyan tudományos ismeret és felismerés van, amelyet mi már tíz évvel ezelőtt sem tanulhattunk az egyetemeken – magyarázta lapunknak Csernik Ilma. – Nagyon fontos a szemléletváltás, mert többnyire a tanár még annak a korosztálynak a tagja, akinek volt egy offline gyerekkora, aki még belenőtt az internet világába, de mindez mellett az identitás alakulása, a személyisége még egy offline világban történt. Mi a saját szemüvegünkön keresztül nézzük a mai fiatalokat, pedig az ő világuk teljesen más, ők már egy online világban születtek. Nekünk az internet eszköz, nekik élettér, és az a legfontosabb, hogy megértsük, hogy történt egy kultúraváltás, egy korszakváltás, és ennek a nyomán kell továbbgondolkodni. Erre a váltásra nem tudunk felkészültek lenni, de nagyon fontos a nyitottság és az elfogadás a gyerekek felé, és ebből a szerepből többféle tanármodell is tud hitelesen működni – nyilatkozta az iskolapedagógus.