2024. április 25., csütörtök

Kiöntött a Temes

Leállt a Tamáslaka és Bótos közötti forgalom
Az utat évente többször is elárasztja a Temes (Fotó: Kecskés István)

Az utat évente többször is elárasztja a Temes (Fotó: Kecskés István)

A Temes folyó elárasztotta a Tamáslaka (Tomaševac) és a Bótos közötti utat és emiatt vasárnap este leállították a két bánáti település közötti forgalmat a tamáslakai duzzasztógát közelében. A víz magassága az úttesten csaknem egy méter. Ezt az utat évente többször is elönti a Temes, bosszúságot okozva a környéken élőknek, akik emiatt csak Orlód (Orlovat) felől közelíthetik meg Tamáslakát. A víz elárasztotta a környező legelőket is, de árvízveszély egyelőre nincs.

A sok csapadék miatt megemelkedett a Déli-Kárpátokban eredő bánáti folyók (a Néra, a Berzava és a Temes) vizének a szintje, de csak az utóbbi emelkedett nagyobb mértékben. Az elmúlt 24 óra alatta Módosnál (Jaša Tomićnál) több mint két méterrel emelkedett a vízszint.

A megáradt Temes folyó az elmúlt napokban Románia felől sok fát és szemetet is hoz, ami mondhatnánk, úgyszintén megszokott jelenség. Ez különösen a tamáslakai duzzasztógát megnyitása után lett még inkább szembetűnő. Egyesek már ennek kapcsán ökológiai katasztrófát emlegetnek.

A bánátiak még emlékeznek a 2005. évi katasztrofális árvízre, amikor a Temes és a Béga vize elárasztotta Módost és Káptalanfalvát. A szakemberek szerint a mostani helyzet közel sem olyan, mint az akkori. Akkor a Temes szintje Módosnál elérte a nyolc és fél métert. Az előrejelzések szerint a mostani legmagasabb vízállás hat méter alatt marad.