2024. április 17., szerda

Búzaszentelés Kúlán

Kozma Lívia felvétele

Kozma Lívia felvétele

A búzaszentelés a határnak, a búza- és gabonaföldeknek a megáldása a keresztény liturgiákban. Kúlán május 4-én jegyezték fel az eseményt. Juhász György, a Szent György-plébániatemplom espresplébánosa a hívek kiséretében Valka Károly búzaparcelláján áldotta meg a vetést a jó termésért és a természeti csapások elhárításáért.

A szertartás közben tépett gabonaszálaknak a néphagyomány szentelményi erőt tulajdonít. Már a 17. századból vannak feljegyzések a búzakoszorú gyógyításra való felhasználásáról. Ennek nagyon sok változata ismert. Például volt, hogy a búzakoszorút a beteg feje alá tették. Az asszonyok a szentelt búzát imakönyvükben tartották, a férfiak kalapjuk mellé tűzték, de a szántóföld négy sarkába is kihelyezték jégverés ellen. A búzaszentelést, amelynek védnöke Körmöczi József volt, közös társalgás követte a parókián.

Kúlán a búzaszentelésen lekaszált friss gabonacsokrokat a következő napon, azaz vasárnap, a szentmiséken kiosztották a híveknek.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz a Köztársasági Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.