2024. április 19., péntek
KÚLA

Anyák napi ünnepség

Édesanya csak egy van. Lehet színésznő, nővér, gyerekorvos, virágárus, pék, tanár, munkanélküli vagy akár maga a köztársasági elnök is. Lehet jóindulatú, ügyetlen, túlterhelt, zsarnoki, kényeztető, szerető vagy törékeny. Lehet hiányzó vagy mindenütt jelen lévő. Még köztünk élő, vagy már csak emlék. Lehetünk a fia vagy a lánya, történjen bármi, a gyereke maradunk. Vágyunk rá, hogy végre elengedjen minket, és félünk attól, hogy egyszer elhagy bennünket. 

Kozma Lívia felvétele

Kozma Lívia felvétele

 Az anyák napját világszerte ünneplik, ezt a gyönyörű ünnepet Kúlán szombaton, május 4-én tartották meg a Népkör MMK szervezésében a helyi színházteremben. Fellépett a Napraforgó és Ibolya néptánccsoport, a Tini-Actors Junior gyermekszínjátszó-csoport előadásában a Részeges király mesejátékot láthattuk, az Aprócska gyermeknéptánccsoport alkalomhoz illő versekkel kedveskedtek az anyukáknak, de Fenyvesi Petronella is színpadra lépett a gazdag műsor keretében.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elöke is, aki felszólalását Gárdonyi Géza idézetével kezdte:

– Te minden erőnél erősebb erő: anyai szeretet! Te emberi testbe öltözött napfény! Te Isten szívéből leszállott szent láng, haláltól nem félő, erős gyöngeség! – majd folytatta köszöntőjét amelyben hangsúlyozta, hogy az édesanyák azok, akik örömünkben, szomorúságunkban is a legnagyobb támaszaink, vigasztalóink.

– Féltő gondoskodásuk soha nem lankad. Az édesanyák az összefogó láncszemek, amelyek nélkül nem működik a család, összefogják és egységben tartják a családot, amely intézmény a legfontosabb társadalmi érték. Nyelvünk éppúgy összetartja magyar közösségünket, mint ahogy önök is egyben tartják családjukat, de anyaországunk is gondoskodó szeretettel törődik velünk, határon túl élő gyermekeivel. Ezt önök érzik a legjobban a számtalan vonalú támogatásokon keresztül, amiket az MNT  a Magyar Kormány és a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak köszönhetünk. Ezért ne feledkezzünk meg közösen meghálálni anyaországunk gondoskodó szeretetét. Ha magyar állampolgárok vagyunk, akkor levélszavazatunkkal támogassuk az Európai Parlamenti Választások során a FIDESZ–KDNP-listát, amelyen vajdasági képviselőnk, Deli Andor is szerepel, aki eddig is szívvel-lélekkel védte és képviselte érdekeinket – zárta köszöntőjét Jerasz Anikó.

Valka Károly, Kúla alpolgármestere és a Népkör MMK alelnöke is köszöntötte a jelenlevőket, és mindenkinek felemelő, boldog ünneplést kívánt az anyák napja alkalmából.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz a Köztársasági Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.