2024. április 26., péntek

Esőben röpülő gumicsizmák

Vasárnap még a zuhogó eső sem tántorította el a kispiaciakat attól, hogy tömegesen részt vegyenek a falunapon. Annak ellenére, hogy az időjárás a májusihoz képest a lehető legcsúnyább arcát mutatta, a homokbányánál sok helybeli gyűlt össze, de még a magyarországi testvértelepülésekről: Mélykútról és Nagymágocsról is érkeztek egy-egy kisbusznyian, hogy hozzájáruljanak az ünnepléshez, ami a legcsaládiasabb hangulatban zajlott.

Az esőben is lehet ünnepelni (Jenei Klementina felvétele)

Az esőben is lehet ünnepelni (Jenei Klementina felvétele)

A kispiaciak bebizonyították, hogy lehet sztárvendég és hatalmas befektetés nélkül is jó programot szervezni, ami megmozgatja és össze is kovácsolja még jobban a falubelieket. Azt meg régóta tudni, hogy egy kis zeneszó, étel és ital meg játék kell ahhoz, hogy a vasárnap a család jegyében telhessen.

Ezúttal nagy bográcsokban főtt a bab, amiből vásárolni lehetett és az így befolyt összeget jótékony célra fordítják, tehát akinek nem volt kedve főzőcskézni, vásárolhatott is, de aki inkább a saját kosztját ette volna egyúttal versenyben is részt vett, ugyanis a kakaspörkölteket, amihez a csapatonkénti három kiló húst a helyi közösség biztosította ingyen, háromtagú zsűri értékelte. A legjobb szakácsokat a szervező helyi közösség ajándékcsomagjával jutalmazták. Az ügyességi játékokat úgy állították össze, hogy azokban gyermek és felnőtt nő és férfi is egyaránt részt vehetett.

A legnépszerűbb a zsákban ugrálás, a sörivó és virslievő verseny volt, de a legtöbb izgalmat és nevetést eredményező a gumicsizmák dobálása volt, amikor abban mérkőztek meg, hogy ki tudja minél messzebbre dobni a lábbeliket a zuhogó esőben. Kispiac fennállását ünnepelve a pénteki napon művelődési műsort tartottak, a vasárnapi nap pedig teljes egészében az önfeledt szórakozásról és az összetartásról szólt.