2024. április 25., csütörtök
MUZSLYA

Emléktáblát avattak a cserkészek

A vajdasági magyar cserkészmozgalom újraindításának harmincadik évfordulója alkalmából pénteken emléktáblát avattak a muzslyai Szűz Mária Szent Neve plébániatemplomban. Három évtizeddel ezelőtt ugyanis Kalapis Sztoján atya kezdeményezésére Muzslyán megalakult a Turul őrs.

A cserkészet újraindításának emlékére (Kecskés István felvétele)

A cserkészet újraindításának emlékére (Kecskés István felvétele)

Az eseményen felolvasták Potápi Árpád Jánosnak, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárának az üdvözlő levelét.

„Délvidék kétszeresen is fontos helyet foglal el a magyar cserkészmozgalom történeti térképén. A jelenlevők joggal lehetnek erre nagyon büszkék, hogy szűkebb szülőföldjükről, Nagybecskerekről indult el a magyar cserkészet. Králik László piarista tanárnak »az első magyar cserkésznek« köszönhetően. De másodszor a cserkészmozgalom 1989-es újraalakulásakor sem maradtak le a vajdaságiak, hiszen a Turul őrs akkor is az elsők között volt” olvasható többek között a levélben.
Ez valójában missziós munka volt, hiszen később sorra alakultak meg a cserkészcsapatok.

– A cserkészet újra eljutott a magyar településekre a Délvidéken. Megalakították a Vajdasági Magyar Cserkészszövetséget (1992. április 2-án) és hivatalosan is bejegyeztettük 1992. május 28-án, kisebb-nagyobb nehézségek ellenére is. Elkezdtük az őrsvezetői és segédtiszti táborok szervezését. Hálát adok a Jóistennek, hogy mindig mellettünk volt. Nemes célt tűztünk ki magunk elé, és bízom abban, hogy még sokáig fog folytatódni az ifjúság nevelése a mi vidékünkön, mondta Gabona Ferenc, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség elnöke.

Az eseményen jelen volt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is.

– Az egész ember formálásában, alakulásában nem elég csak a család és az iskola. Harmadiknak idézzük ide a cserkészet tíz alaptörvényét is. Meggyőződésem ugyanis, hogy a cserkésztörvényeknek a gyermekek mindennapi tevékenységébe való beépülése kihat az egész életükre, így adva emberibb embert és magyarabb magyart közösségünknek, nemzetünknek és az egész emberiségnek – mondta Hajnal Jenő.

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetségnek jelenleg 12 csapata és több mint négyszáz cserkésze van.