2024. április 25., csütörtök

A túraautózás szerb óriása

Exkluzív interjú a TCR Európa-kupában versenyző Dušan Borkovićtyal

Immár öt éve kirobbanthatatlan a túraautózás nemzetközi porondjáról a pancsovai születésű Dušan Borković, Szerbia valaha volt legsikeresebb autóversenyzője. 2014-ben eltöltött egy évet a világbajnokságban (WTCC), ahol a szakma nagyjai, Yvan Muller, Gabriele Tarquini vagy éppen Michelisz Norbert ellen csatázhatott, majd kénytelen volt visszafelé tenni egy lépést, és azóta a másodvonalban száguld, főként európai szintű kategóriákban, amelyek neve és szabályrendszere az évek során párszor megváltozott a feje felett.

Legnagyobb sikerét 2015-ben érte el, amikor megnyerte az Európa-kupát, tavaly pedig a sorozat jogutódjában a harmadik helyen végzett egy botrányos végjáték után: Monzában az ő csapata és fő bajnoki riválisának tábora összeszólalkozott egy, a pályán történt incidens miatt, dulakodás kezdődött, és amikor várandós feleségét is lökdösni kezdték, a 207 centiméteres Borković ököllel nagy ütést mért ellenfele egyik csapattagjának arcára. Pechére valaki le is videózta az esetet, amiből elég nagy balhé, a hétvégéről való kizárás és rendőrségi ügy is lett – a 34 éves pilóta azt mondja, mostanra megbánta tettét.

De nemcsak erről, hanem karrierjének alakulásáról, kislánya születésének hatásáról és a szerb parlamentben betöltött különös szerepéről is kérdeztük, amikor április utolsó hétvégéjén a Hungaroringen megkezdte 2019-es szezonját a TCR Európa-kupában.

Amikor bejutottál a WTCC-be, azt mondtad, elégedett lennél, ha öt évig sikerülne ott megvetned a lábad. Ez nem jött össze, végül a másodvonalban kötöttél ki, itt viszont jórészt az élmezőny tagjaként szép eredményeket jegyeztél. Hogyan értékelnéd ezt az öt évet?

Elég kalandos utat jártam be 2014 óta. Természetesen szerettem volna a világbajnokságban maradni, de nem a tervek szerint alakultak a dolgok. Viszont elégedett vagyok azzal, ahol most járok, tavaly is erős szezonom volt, a bajnoki címért harcoltam, ám végül eldobtam magamtól a lehetőséget, és harmadik lettem. A mezőny erejét ismerve az is jó eredménynek számított, idén pedig még magasabb lehet a színvonal. Mi is ugyanazokat az autókat használjuk, mint a WTCR (világkupa, a WTCC jogutódja – a szerző megj.), és a versenyzők itt is ugyanolyan gyorsak, csak kevésbé ismertek. Nem tudom, mire megyek idén ellenük, de az biztos, hogy a legjobb helyezésekért leszek harcban.

Az eredményeid alapján neked is helyed lenne a világkupa mezőnyében, amelynek ma már alacsonyabbak a költségei. Nem próbáltál ismét fellépni?

Voltak lehetőségeim, de nem akartam siettetni, mert csak tovább nehezítette volna az életemet. A tél folyamán megszületett a kislányom, emiatt elég zűrzavarosan alakult az előző év vége és az idei év eleje. Idén még beérem az Európa-kupával, és talán már jövőre, amikor Sofija egy kicsit nagyobb lesz, továbblépek a világkupába. A pénznek nem volt ebben szerepe, egyszerűen a családommal és a szponzoraimmal úgy döntöttünk, hogy idén ez lesz számunkra a legjobb. Biztos vagyok benne, hogy a világkupában is megállnám a helyem, sőt talán ott még könnyebb is lenne az életem, hiszen az olyan rutinos versenyzők, mint Muller vagy Norbi, jobban tisztelik a társaikat a versenypályán, míg itt a kevésbé ismert pilótáknak nincs annyi veszítenivalójuk, ezért könnyebben mennek bele rizikós manőverekbe.

Él egy vicces legenda az autóversenyzők körében, miszerint minden megszületett gyerek után lassabbak lesznek a pályán. Te hiszel ebben?

Valóban szokták mondani, hogy a raliban kilométerenként, itt pedig körönként egy másodpercet veszít mindenki, miután apává válik. A szezon előtt nem volt lehetőségünk tesztelni, így nem tudtam kipróbálni, hogy ez igaz-e! Nagyon remélem, hogy nem igaz, de ha mégis, azt sem bánom, hiszen a kislányomnak mindennél jobban örülök.

Ma már a legtöbb túraautós sorozat egy esélykiegyenlítő szabályrendszert alkalmaz, amelyben csökkentik a leggyorsabb autók motorerejét, növelik a hasmagasságukat, és pluszsúlyokat is kapnak, ezzel próbálva közelebb hozni egymáshoz a mezőnyt. A kritikusok szerint ezzel épp az autósport egyik alappillérét, a technikai oldalát ölik ki. Mit gondolsz erről?

Szerintem ma már a döntéshozókon múlik, hogy melyik lesz a leggyorsabb autó. Tavaly is nagyon erősek voltunk a Hyundaijal, de a szabályokkal lelassítottak minket, és az egyenesekben sokkal lassabbak lettünk az Audikhoz képest. Remélem, hogy lesz valami változás ebben. Nem mondom, hogy bárki is csalna ezzel a rendszerrel, de az biztos, hogy nem mindenki játszik tisztán. De hinnünk kell abban, hogy a döntéshozó szakemberek értik a dolgukat, és legjobb, ha mi csak a versenyzésre koncentrálunk.

207 centiméteres magasságoddal elég feltűnő jelenség vagy az autósportban, korábban a Hondába beülnöd sem volt könnyű. Az elmúlt években többféle autóval is versenyeztél, melyikben érzed magad a legkényelmesebben?

Az üléspozíciómmal most nincs gond, csak egy kicsit nehéz vagyok. Ez a 110 kg soknak számít ebben a szakmában, de ez az egyetlen problémám. Egyébként elég nagy különbségek vannak az egyes modellek tulajdonságai között. Talán a Volkswagent a legkönnyebb vezetni, az Alfa Romeo rendelkezik a legjobb sebességgel az egyenesben, a Hyundai pedig főleg a kanyarokban és a kigyorsításoknál remekel. Szóval teljesítmény szempontjából nehéz választani.

Tavaly elég nagy visszhangot kapott a monzai verekedés a riválisod, Mikel Azcona csapatával, és a rendőrség is kihallgatott. Mi lett az ügy folytatása, tisztáztátok-e azóta a dolgokat egymás közt?

Igen, a következő versenyhétvégén, Barcelonában beszéltünk Azconával, gratuláltam neki az ott megszerzett bajnoki címéhez. Beismerem, hogy nagyon rossz pillanatom volt akkor ott Monzában, de most már minden rendben köztünk. A rendőrségi ügyről nem tudok semmi újat, nem kerestek azóta, lehet, hogy ott születik még valamilyen döntés, de nem igazán gondolkodok ezen.

2016 óta a kormánypárt parlamenti képviselője is vagy, ami szokatlan dolog egy aktív autóversenyzőtől. Van időd egyáltalán bejárni, és részt venni az ottani munkában?

Amikor valamilyen fontos döntésről kell szavazni, akkor bemegyek, hogy támogassam a pártom álláspontját. Tagja vagyok ugyan néhány bizottságnak, de annyira lefoglal a versenyzés és az üzleti ügyeim, hogy azokkal nincs időm foglalkozni. A versenyzői karrierem után sem tudnám magam elképzelni a politikában, egyszerűen csak az elnökünk nagy támogatója vagyok, ezért lettem képviselő.

Az elmúlt öt évben országszerte ismert lettél, a versenyeidet is közvetíti az RTS. Megmozdult-e ennek hatására a hazai autósportélet?

Szerbia nem egy autósportnemzet, sokkal nehezebb innen kitörni, mint az Európai Unió országaiból. Nincsenek világszínvonalú pályáink, én is mindig otthontól távol versenyzek, és az emberek csak a tévén keresztül nézhetnek. A hozzánk legközelebbi komoly létesítmény a Hungaroring, esetleg itt láthatnak a fiatalok élőben Formula–1-et vagy túraautózást, és hátha aztán elkezdik nyaggatni a szüleiket, hogy ők is ezt akarják csinálni. De azt látom, hogy egyre több gyerek kezd el gokartozni, és szeretnének odáig eljutni, mint én. Van most itt a Hungaroringen is néhány alkalmi szerb versenyző, akiknek mondhatni én tapostam ki az utat, de szeretném, ha fiatalok is megjelennének, akik később a nyomdokaimba léphetnek. Tavaly az egyik versenyen részt vett Nikola Miljković, ő például egy ígéretes fiatal tehetség, de nem könnyű számára összeszedni a költségvetést, és elsőre még a gyorsasága sem volt az igazi. Azért ez itt már nagyon komoly szint, és bővebb mezőnyök esetében még a 20. hely megszerzése is nehéz. Remélem, megtartja a lendületét, és hosszabb időre a bajnokságban tud maradni, hogy kiderüljön, pontosan mire is elég a tehetsége.