2024. március 29., péntek

A kosztolányisok Csendje

Kezdődik a MASZK Egyesület tavaszi színházi programja

Ifjúsági és zenés színházi előadások, tánc, monodráma idézi meg a múltat és reflektál a jelenre a MASZK Egyesület ma kezdődő tavaszi programjában a szegedi Régi Zsinagógában.

A tizenegy független színházi produkció közül elsőként a szélsőségesen patriarchális világot bemutató A vezér című zenés darabot láthatja a közönség ma, kedden este. Alfred de Musset a hatalom és az ifjúság viszonyára fókuszáló, Lorenzaccio című romantikus drámáját Gimesi Dóra írta színpadra, a Mentőcsónak Egység és a FÜGE Produkció előadást Pass Andrea rendezte.

Csütörtökön bemutatják a Duna Táncműhely és a MASZK Egyesület Képíró című előadását. Juhász Zsolt koreográfus-rendező darabját Zoltánfy István fiatalon elhunyt szegedi festőművész képei ihlették.

A kolozsvári Váróterem Projekt Botos Bálint író-rendező Liget című darabjával érkezik szombaton a Régi Zsinagógába. A történet egy csendes kisvárosba érkező színésznőt mutat be, aki éppen személyes és szakmai válságát éli.

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Andrej Boka 18 éven felülieknek szóló Csend című előadásával tér vissza május 13-án Szegedre. Az előadásban egy családi viszonyrendszer bomlik ki a nézők szeme előtt, groteszk, olykor horrorisztikus elemekkel fűszerezve.

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium két előadással is fellép. Május 16-án előbb a tizedik évfolyamosoktól a Boccaccio- és Hasek-szövegek alapján színpadra állított Csonka Decameron, avagy a „törvény szövedéke mindig fölfeslik valahol” című darabot láthatja a közönség. Ezután a „Ki itt belépsz...” című produkciót adják elő a tizenegyedikesek.

Május 20-án a Gólyakalifa című „kettéhasadt monodrámát” mutatja be a Füge Produkció, a TITÁNium és a Miskolci Nemzeti Színház. Papp Endre tolmácsolásában Babits Mihály története a mai Magyarországon elevenedik meg.

Május 24-én az óskandináv népek kultúráját idézi meg a Premier Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola Saga című kortárstánc vizsgaelőadása. Ugyanezen az estén Bulyovszky Lilla, Fedák Sári és Karády Katalin szerepét ölti magára Bíró Kriszta, Dobra Mara és Kerekes Viktória a Teher alatt nő – avagy: itt nem lehet megmaradni című produkcióban. A korabeli újságcikkekből, naplókból és levelekből összeállított darab nem nosztalgikus múltidézés: kiderül az est során, hogy az egykori színésznők más-más korban, de ma is időszerű dilemmákkal és kihívásokkal küzdöttek nőként és magyar művészként. Ugyancsak Fedák Sári alakját eleveníti föl Szűcs Nelli. A május 27-én látható emlékest anyagát Fedák emlékiratából, korabeli visszaemlékezésekből és levelekből, az Útközben és a Te csak most aludjál, Liliom… című könyvekből, valamint a Színháztörténeti Intézet anyagaiból gyűjtötték össze az alkotók.