2024. április 24., szerda

Párhuzamos életrajzok

Újvidékiek és berliniek a fotókon és az interjúkötetben

A Duna utca 19. alatti Újvidéki Városi Múzeumban a hónap végéig tekinthető meg a Párhuzamos életrajzok: Szerbia/Németország című kiállítás, amelynek szerzője dr. Jelena Banjac kurátor, múzeumi tanácsos, művészettörténész.

A MitOst és a Berlin Műszaki Egyetem Baráti Egyesülete támogatásával megvalósult nemzetközi projektum kutatómunkájában dr. Claudia Müller, dr. Ivana Pajić, Paul Gruber magiszter, Sandra Ratković magiszter, berlini művésznő, a fényképek szerzője, valamint újvidéki és berlini egyetemi hallgatók – Milica Davidović, Anđela Jovanović, Milica Lalić, Ana Milešević, Maja Najdanović, Larissa Bellina, Maria Berenike, Jonas Ibel, Lisa Klisch, Felix Müschen – működtek közre. Az egyetemi hallgatók munkájukért németországi ösztöndíjat kaptak.

Interjút készítettek azonos vagy hasonló szakmát végző személyekkel Berlinben és Újvidéken, és Sandra Ratković berlini fotóművésznő lencsevégre kapta az interjúalanyokat. A nemzetközi csapat a kutatómunka során elemezte, hogy az egyén mindennapi tevékenysége hogyan hat identitásának megformálására. Feltérképezte a személyek társadalmi helyzetét, vágyait, reményeit, személyes és szakmai sikereit és kudarcait. Továbbá azt, hogy a személyes szakmai választásukat közvetlen politikai és társadalmi környezetük milyen mértékben befolyásolta.

A nemzetközi projektumot, a kiállítás szerzőjét a görög Plutarkhosz Párhuzamos életrajzok c. munkája ihlette meg, amelyben a görög közép-platonista krónikás abban hitben veszi számba a legkitűnőbb görögöket és rómaiakat, hogy azok erkölcsi nagyságából tanulhassunk.

Az újvidéki tárlaton 18 újvidéki és 18 berlini portréját függesztették ki a tánctanártól a fogászig, zenészig és könyvtárosig. A kinyomtatott szerb– német nyelvű könyv több mint ötven interjút tartalmaz. Ezenkívül még több mint ötven interjú készült el, és az alanyokról fénykép. A kiállítást e hó 26-áig nézhetik meg az újvidékiek és a turisták, júniusban a berliniek láthatják a Lange Nacht der Wissenschaften rendezvényen, októberben a budapesti MitOst fesztiválon, 2020 márciusában pedig a belgrádi Goethe Intézetben mutatják be az anyagot. A tárlat érdekes interjúi az egyetemi hallgatóknak köszönhetően online is olvashatók a http://www.paralellbigraphien.org linken.