2024. április 25., csütörtök

Előnyökkel jár magyarnak lenni

Bezdán: Mindannyian vegyünk részt az európai döntéshozatalban

A Vajdasági Magyar Szövetség közösségi találkozót tartott a bezdáni helyi közösségben. A téma, Mit kínál a magyar nemzet? sok érdeklődőt vonzott a helyszínre. A lakossági fórum vendége Deli Andor FIDESZ–KDNP EU- parlamenti képviselőjelölt volt.

Fotó: L. Móger Tímea

Fotó: L. Móger Tímea

Fotó: L. Móger Tímea

Fotó: L. Móger Tímea

Csapó Judit, a VMSZ bezdáni helyi szervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Jankovich Szilárd zombori városi tanácsnok a május 26-ai választások gyakorlati részére mutatott rá. Hangsúlyozta, aktivisták segítik majd a levélben szavazás módjának pontosságát.

Deli Andor, az EU-n belüli döntéshozatali folyamatokról, brüsszeli tapasztalatairól beszélt a hallgatóságnak. Elmondta, meglátása szerint a vajdaságiak tisztában vannak a választások tétjével. Felelősséggel állnak hozzá a tényhez, hogy a kettős állampolgárság nem csupán előnyökkel, hanem állampolgári kötelezettségekkel is jár.

– Az Orbán-kormánynak köszönhetően megnőtt a magyarság renoméja Európa- és világszerte. Elmondható, Vajdaságban is előnyökkel jár ma magyarnak lenni, gondoljunk például a Prosperitati Alapítvány pályázataira, az itteni példaértékű gazdaságfejlesztési stratégiára – mondta.

Európai parlamenti tevékenységéről szólva Deli Andor hangsúlyozta, sokat tehettek azért, hogy a kisebbségi kérdések napirendre kerülhessenek, fontos jelentéseket sikerült elfogadtatni, továbbá a Kisebbségi védőcsomaggal is jelentősen sikerült javítani az állapotokon. Továbbá a szerbiai országjelentéseken keresztül a kisebbségi oktatás, a média és a részarányos foglalkoztatás terén is jelentős, segítő módosításokat eszközöltek. Mindez nagyban támogatta az itthoni helyzetet, a VMSZ érdekérvényesítési tevékenységét is. A bővítés, vagyis Szerbia csatlakozásának ügyében elhangzott, nemcsak az objektív kritériumoknak való megfelelés, hanem a politikai akarat is sokat nyom a latban. Az a fontos, hogy a szomszédos EU-s ország, Magyarország jelentősen támogatja a bővítést, Szerbia csatlakozásának ügyét. Ezért is fontos a választás, hogy olyan összetétel alakuljon ki az európai parlamentben, amely előreviszi majd a nyugat-balkáni régió helyzetét. A kettős állampolgárságnak köszönhetően tehát mindannyiunknak bele lehet szállni egy európai közvitába.

A hallgatóság aktívan részt vett a fórumon, és a találkozó végén kapcsolódó kérdéseket tett fel.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz a Köztársasági Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.