2024. április 16., kedd

Városi távfűtés a klinikai központban

Őszig befejezik a Vajdasági Közkórház hőellátásának korszerűsítését

Néhány hónap múlva a lehető legjobb hőellátást biztosítja a Vajdasági Klinikai Központ számára az Újvidéki Távfűtő Művek – mondta tegnap Miloš Vučević, Újvidék polgármestere, amikor Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkárral és Edita Stokić, a Vajdasági Klinikai Központ megbízott igazgatójával közösen megtekintették a kórház fűtési rendszerén megkezdett munkálatokat.

Az Újvidéki Távfűtő Művek idei költségvetéséből 160 millió dinárt irányoztak elő az intézmény melegvíz-hálózatának teljes cseréjére és az új alállomások kiépítésére.

– Büszke vagyok arra, hogy egy városi közvállalatnak ily mértékű lehetőségei vannak az állami költségvetés terhelése nélkül. A klinikai központ ugyanis ezentúl áttérhet az energiatakarékos és környezetbarát fűtési rendszerre – hangsúlyozta Miloš Vučević.

Edita Stokić, Zoran Gojković és Miloš Vučević a munkálatok helyszínén (Fotó: Ótos András)

Edita Stokić, Zoran Gojković és Miloš Vučević a munkálatok helyszínén (Fotó: Ótos András)

– A Vajdasági Klinikai Központ területén, Újvidék város szívében valóságos ökológiai bomba rejlett. Az intézmény mindeddig saját, immár több mint 50 éves kazánházával fűtötte fel a létesítményeit, és fő energiaforrásként mazutot használtak – mondta Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár. Hozzátette, hogy a klinikai központ ezentúl a legkorszerűbb fűtési rendszerrel működhet.

Tavaly kezdődött a melegvíz-hálózati rendszer kiépítése a Vajdasági Klinikai Központ valamennyi létesítményében, a gyorsabb és hatékonyabb fűtési rendszer kialakítása érdekében. Időközben létrehozták azokat a műszaki feltételeket, amelyek révén a hőenergia segítségével a fűtési idényen kívül is megoldhatóvá válik a létesítmények fűtése.

A projektum egyike azon tevékenységeknek, amelyek az egészségügyi szolgáltatás minőségének és az alkalmazottak munkafeltételeinek javítása érdekében történik, a különböző kormányzati szintek által.

A fűtési rendszert fejlesztő projektum mellett a tartományi kormány más infrastrukturális beruházásokat is végez a legnagyobb vajdasági egészségügyi intézmény összes létesítményének felújítása érdekében.

Miloš Vučević elmondta, hogy befejeződtek az újvidéki Limán 4 városrészben található egészségház épületén folytatott munkálatok, amelyek összértéke 400 millió dinár, és folyamatban van az újtelepi egészségház épületének rekonstrukciójáról szóló projektum kidolgozása – közölte Vučević.

Edita Stokić, a Vajdasági Klinikai Központ megbízott igazgatója az intézmény 3200 alkalmazottjának nevében köszönetet mondott az egészségügyi titkárságnak és a polgármesternek. Kiemelte, hogy az intézmény óriási rendszerként 24 órán át, a hét és az év minden egyes napján rendíthetetlenül dolgozik.

– A hétvégén mintegy 700 beteget látott el a sürgősségi központ, a kórházban pedig 350 pácienset helyeztek el. Áprilisban összesen 25 ezer beteget vizsgáltak meg a klinikai központban. Pénteken, szombaton és vasárnap ugyanitt több mit 10 ezer egytálételt szolgáltak fel a betegeknek.

Szombaton és vasárnap 45 szülést vezettek le a szülészeti és nőgyógyászati klinikán, így Újvidék 46 újszülöttel dicsekedhet.