2024. április 25., csütörtök

A tiszta vizű Topolyai-tó

A halban gazdag állóvizet orvhalászok is célba veszik

A Topolyai-tó Környezetvédő Horgászegyesület a helyi cserkészekkel, illetve a nagycsaládosok szervezetével együtt tisztította meg a félsziget környékét a napokban. Mile Antunović, a 2013-ban alapított topolyai horgászegyesület végrehajtó bizottságának elnöke, halőr elmondta, hogy a part menti szemét elszomorító látványt nyújt ugyan, de a tó vize a legtisztábbak közé tartozik a régióban, csodájára járnak a szomszédos községek horgászai is. A tó északi részén van a legtöbb szemét, illetve a Karađorđevóra vezető műút menti híd közelében. Ezt a részt egy kizárólag ennek szentelt munkaakcióval fésülik át a jövő szombaton a horgászegyesület tagjai, akik gyermekekkel, unokákkal érkeznek majd a munkaakcióra.

A Topolyai-tó körül 250 móló van, az ősszel pedig két új, kerekes székkel is használható mólót alakítottak ki a Komgrad Kommunális Közvállalat közreműködésével. Hamarosan lebetonozzák a rá vezető utacskát, illetve rámpával látják el.

A tó fenntartója Topolya község, karbantartásának felügyeletéért pedig a Telekrendezési  Közvállalat a felelős, mely szorosan együttműködik a horgászegyesülettel.

Mile Antunović (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Mile Antunović (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Hatodik éve működik a szervezetünk, és 600 aktív, illetve passzív tagot tartunk nyilván. Egész évben igyekszünk fenntartani a félsziget és a rá vezető ösvény szemétmentességét, kihelyezett szemeteszsákokkal, illetve begyűjteni azt, ami egyes felelőtlen horgászok és kirándulók maguk után hagynak. Egyébként a tó vizének biológiai elemzése folyamatban van egy illetékes laboratórium által, az információkat pedig hamarosan közzéteszik. Amíg nincs meg ez az adat, addig csak a vizuálisan is érzékelhető tényeket ismertethetjük, amit a horgászok és a nyári fürdőzők is meg tudnak erősíteni, vagyis hogy a Topolyai-tó Vajdaság egyik legtisztább vizű tava – nyilatkozta a szervezet elnöke.

– Bizton állíthatom, hogy a Topolyai-tavon kifogott halat a horgászaink el is merik fogyasztani. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a horgászengedélyek kiváltása iránt, az év eleje óta 400-at adtunk ki. Ez azért is jó, mert a belőle származó bevételt a kötelező adók levonása után a tó karbantartására, illetve halasításra fordítjuk. Az idén eddig 1 millió dinárt fordítottunk erre a célra, Topolya község támogatásával, ahonnan tavaly 2 millió dinár értékű hozzájárulás érkezett a tó fenntartására. Az önkormányzat a halőrszolgálatot, illetve annak felszerelését is biztosítja – nyilatkozta a horgászszervezet illetékese, és elárulta azt is, hogy az idén kicsit több hal jutott a tóba, 2,5 tonnával frissítették az állományt.

– A szabályzat alapján egy nap három nemes hal kihorgászása engedélyezett, 5 kg súlyig. Ha a halak súlya meghaladja az 5 kg-ot, akkor  vissza kell őket engedni a vízbe, hiszen ezek a reprodukciót biztosító anyaállomány részei. Ez alól kivételt képeznek a harcsák, amik nagy kárt okoznak a pontyállományban, illetve az ezüstkárászra és a busára sem vonatkozik korlátozás, habár az utóbbi halféle ritkán akad horogra a tavunkban – nyilatkozta Antunović, aki elmondta azt is, hogy a közelmúltban fogadták el a tó gazdálkodására vonatkozó tízéves tervet.

– Egy korábbi meggondolatlan döntés következtében nagyobb mennyiségű busát telepítettek a tóba, ez pedig teljesen tönkretette a víz pontyállományát. Miután a horgászok összefogással, illetve éles tiltakozással ennek a tendenciának elejét vették, mára sikerült helyreállítani a tó halegyensúlyát – tudjuk meg a múlttal kapcsolatban,  viszont ma is aggasztó, hogy fellendült az orvhalászat.

– Minél inkább sikerül visszaállítani a halállományt, annál nagyobb a nyomás rajtunk az orvhalászok részéről, akik egyébként jól szervezettek, és azonnal reagálnak, ha terepszemlére indulunk. A múlt évben két nagy rajtakapásunk volt, munkatársam a szántóföldeken szedte össze a hálójukat. Volt arra is példa, hogy az egyik hálójuk körülbelül 2,5 órát lehetett a vízben, és mintegy 400-500 kg hallal emeltük ki, a pontyok és a harcsák mellett körülbelül 50 fogassüllő is volt benne – mondta el Mile Antunović, aki vadőr is.

– A másik probléma az állatok legeltetése a környéken, mivel azt tapasztaljuk, hogy a kihelyezett szemeteszsákokat a kecskék tönkreteszik. Ez ellen is igyekszünk majd fellépni – tudtuk meg, mint ahogy azt is, hogy a jövőre nézve az egyik megoldandó feladat a Topolyai-tavon az utóbbi időben mind agresszívabban növő nád és vízifű ritkítása.