2024. április 25., csütörtök
MUZSLYA

Emléktáblát avattak a cserkészek

Kecskés István felvétele

Kecskés István felvétele

A vajdasági magyar cserkészmozgalom újraindításának harmincadik évfordulója alkalmából pénteken emléktáblát avattak a muzslyai Szűz Mária Szent Neve plébániatemplomban. Ugyanis három évtizeddel ezelőtt Kalapis Sztoján atya kezdeményezésére Muzslyán megalakult a Turul őrs. Ez valójában missziós munka volt, sorra alakultak meg a cserkészcsapatok, néhány évvel később, 1992. május 28-án pedig hivatalosan is bejegyezték a Vajdasági Magyar Cserkészszövetséget.

A szentmise utáni emléktábla-avatáson felolvasták Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárának az üdvözlő levelét. Felszólalt Gabona Ferenc, a VMCSSZ elnöke és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

-Az egész ember formálásában, alakulásában nem elég csak a család és az iskola. Harmadiknak idézzük ide a cserkészet tíz alaptörvényét is. Meggyőződésem ugyanis, hogy a cserkésztörvényeknek a gyermekek mindennapi tevékenységébe való beépülése kihat egész életükre, így adva emberibb embert és magyarabb magyart közösségünknek, nemzetünknek és az egész emberiségnek, mondta Hajnal Jenő.