2024. március 29., péntek

Pásztor Istvánt negyedszerre is megválasztották

A régi-új pártelnök egyik célkitűzése az emberközeli politizálás

A Vajdasági Magyar Szövetség XVIII. tisztújító közgyűlésén Doroszlón Pásztor Istvánt megválasztották a VMSZ elnökének. Ez lesz Pásztor István negyedik mandátuma, hiszen először 2007-ben lépett a pártelnöki tisztségre, Kasza József akkori pártelnök lemondását követően. Nemcsak a pártelnököt, hanem a párt 50 tagú tanácsát is megválasztották – az 51-ik tag a párt elnöke. A tisztújítás ezzel nem fejeződött be, a tanács néhány napon belül , feltehetőleg hétfőn, megtartja alakulóülését, majd a tanács saját soraiból megválasztj a párt 20 tagú elnökségét – a 21-ik tag a pártelnök–, a párt 3 alelnökét, valamint egyéb szerveit.

Pásztor István sajtótájékoztatója (Ótos András felvétele)

Pásztor István sajtótájékoztatója (Ótos András felvétele)

A pártelnök a következő négy évre kidolgozott programjában továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak a szülőföldön való megmaradás és boldogulás, valamint a fiatalok itthon tartásának, illetve a külföldre távozottak hazavonzásának támogatására.

Pásztor István szerint ezt a célt csakis összefogással lehet megvalósítani. „Össze kell fognunk ennek érdekében. Sokkal többünknek, sokkal szorosabban. Nyíltan, nyilvánosan. Nem szégyen, nem szabad, hogy bárki is úgy élje meg. Szemléletváltásra is szükség van, létfontosságú a dolgok kibeszélése, az itthoni lehetőségek tárgyilagos, de igazságosabb mérlegelése és megítélése. És a szerb nyelv elsajátítása. Ha a kialakult helyzeten nem változtatunk, önmagunk rosszakaróivá válunk.” – fogalmazott a régi-új pártelnök.

Pásztor szerint az említett célkitűzések megvalósítása lehetséges, szavai szerint ha ez nem így lenne, akkor nem vállalkozna arra, hogy az elkövetkező négy évben is a párt elnöke legyen. Pásztor István fontosnak tartja az emberközeli politizálást.

– Soha nem szakadhatunk el az emberektől, a közösség tagjaitól. Velük kell alakítanunk lépéseink sorát, az ő érdekeiket a politika nyelvére fordítva, azt szolgálva. Nem vagyunk kevesen, de nem vagyunk sajnos olyan sokan se, hogy ne ismerhessük egymást, egymás búját, baját, igényeit, szükségleteit, képességeit, készségeit. Egyéni, családi szinten. A családok szintjére kell levinni a politizálást, el kell hagyni a közösségi platót, mint szemlélődési, vagy feladat megfogalmazási szintet – fogalmazott Pásztor István, majd arról beszélt, hogy a vajdasági magyar közösségnek Szerbia és Magyarország gazdasági és minden egyéb szempontból való felemelkedése egyaránt elemi érdeke.

A VMSZ a jövőben is folytatni kívánja az eddigi együttműködést a Fidesz–KDNP pártkoalícióval. A pártelnök kiemelte annak fontosságát, hogy a párt megfelelően felkészüljön a következő négy év politikai megmérettetéseire, amelyek között biztosan lesz egy köztársasági parlamenti választás, elnökválasztás, MNT-választás és magyarországi országgyűlési választás. Mint kiderült, az egzisztenciális kérdések továbbra is prioritást élveznek majd. A Prosperitati Alapítványnak sok feladata lesz, az anyaország kormánya már most kijelölte a támogatási keretet, aminek köszönhetően jelentősen több forrás áll rendelkezésre a következő években, mint az elmúlt három évben, mondta Pásztor István.