2024. március 29., péntek

Hiúzok visszatelepítése

Európa legnagyobb macskafajtája Szlovéniában száz évvel ezelőtt kihalt

Megérkezett Szlovéniába az első hiúz abból a tízből, amelyet a Life Lynx nemzetközi program keretében akarnak újra meghonosítani a Dinári-hegységben és a Délkelet-Alpokban. A Goru névre keresztelt 23 kilós hím ragadozót Romániából szállították Szlovéniába, és szabadon engedése előtt három hétig karanténban tartják. A Life Lynx projektben öt ország tizenegy szervezete vesz részt, köztük a Szlovén Erdészeti Szolgálat.

Szlovéniában és Horvátországban is nagyon kisszámú hiúzpopuláció él, elszigetelve. Szlovéniában gyakorlatilag száz évvel ezelőtt kihalt a hiúz. A jelenleg nagyjából 15 egyedből álló hiúzcsoportot 1974-ben vadászok telepítették vissza. A mostani egyedek az akkor Szlovákiából áttelepített hat hiúz leszármazottai.

A tíz hiúzból – amelyek 2024-ig érkeznek az országba – ötöt a délkelet-szlovéniai Notranjski Regionális Parkban, ötöt a magyar határhoz közeli Goricko Regionális Parkba telepítenék újra.

Az eurázsiai hiúz Európa legnagyobb macskaféléje. A sziklás tisztásokkal kecsegtető, háborítatlan, sűrű lombkoronájú erdőket kedveli. Nyáron vörösesbarna, télen szürkés árnyalatú, apró sötét foltokkal pettyezett bundája és jellegzetes szakálla van. Különös ismertetőjegye a fülhegyen található szőrbojt, az úgynevezett fülpamat. Markáns pofáján a szemek egészen elöl ülnek, így lehetővé teszik, hogy az állat egy széles mezőben a térben is lásson. Arcát alulról viszonylag hosszú pofaszakáll keretezi, amely nyomokban más macskaféléknél is látható, de messze nem ilyen kifejezett.

A vadászterület annak minőségétől függően 20–60 négyzetkilométer lehet. Egyetlen éjszaka alatt akár 20 kilométernyi távot is megtehet. Többnyire magányosan jár, territóriumát vizeletének szaganyagával jelöli meg. Jellegzetes, területhű magatartása miatt még ott sem pusztítják túlzottan a zsákmányállatok állományát, ahol nagyszámú populációja él. Nyulakra, rágcsálókra, rókákra és akár őzekre is vadászik, s méteres ugrásokkal veti rá magát a zsákmányra.

A hiúz egykor egész Európában elterjedt volt, a 20. század közepére azonban Közép- és Nyugat-Európa legtöbb országában, illetve Nagy-Britanniában is kihalt. Napjainkra egyre több ország erdejébe sikerült visszatelepíteni. A szakértők szerint a projekt ugyan sikeres, de a hiúzok továbbra is veszélyben vannak, elsősorban az orvvadászok jelentenek rájuk fenyegetést.