2023. június 2., péntek

Munkaakció a Topolyai-tó tisztaságáért

A Petőfi Sándor Cserkészcsapat a horgászegyesülettel, és a 3+ Nagycsaládos Egyesülettel közösen meghirdetett Föld napi takarítási akcióját április utolsó napjaiban bonyolította le, amely keretében a Topolyai-tó nyugati partját, illetve az úgynevezett félsziget megtisztítását jelölték ki célul.

Lelkes csapat gyűlt össze, hogy megtisztítsa a tó környékét (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Lelkes csapat gyűlt össze, hogy megtisztítsa a tó környékét (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A megmozdulás keretében 60 felnőtt és iskolás gyermek járta a terepet, és hátrahagyott ruházati terméktől az autókerékig, a fóliától a sátorig többféle szeméttel tömték meg a tárolózsákokat. Bábi Orsolya, a cserkész szervezet törzstisztje elmondta, hogy a megmozdulás a topolyai parkban, a város bizonyos utcáiban, és a Bodrog-gödrének nevezett részen zajlott takarítási akció folytatása.

– Mi, cserkészek, a nagycsaládos egyesülettel együtt körülbelül 30-an igyekeztünk rendbe tenni a Topolyai-tópart környékét a Mezőgazdasági Iskolától a félszigetig. Ezeket a takarítási munkaakciókat azért is szervezzük, mert nekünk, cserkészeknek, hitvallásunk a természet tisztelete és óvása. Emellett nem mellékes, hogy mit sugallunk a velünk együtt nagy lendülettel és valódi hivatástudattal munkálkodó ifjabbak felé a hozzáállásunkkal és a tetteinkkel. Az idei év folyamán tervezünk még ilyen és ehhez hasonló megmozdulásokat – nyilatkozta a törzstiszt, akitől megtudtuk azt is, hogy a parkból és a városból négy közepes traktor-utánfutónyi hulladékot gyűjtöttek össze.

– Mi egész évben igyekszünk nagy hangsúlyt fektetni a környezetvédelemre, a topolyai lakosok már megszokhatták, hogy az Iskola utcai székházunkban is fogadjuk a műanyagot és a papírhulladékot – tudtuk meg Bábi Orsolyától, aki elmondta azt is, hogy a csapat székházát az anyagi lehetőségeikkel és emberi erőforrásaikkal összhangban igyekeznek felújítani.

– Szombatonként 14 órától tartjuk a törzsóráinkat az Iskola utcai székházunkban, ahova minden új érdeklődőt is várunk szeretettel. Júniusban szervezünk egy szalonnasütéssel, kirándulással egybekötött nyílt napot, illetve közös találkozót a tó partjára. Erre, és minden más megmozdulásunkra a topolyai Petőfi Sándor Cserkészcsapat Facebook-oldalán is fogadjuk a jelentkezőket. illetve a tevékenységünk iránt érdeklődő új tagjainkat – tudtuk meg, mint ahogy azt is, hogy mintegy 15-en vannak azok az idősebbek, akik több évtizede kitartanak a cserkészhitvallás mellett Topolyán, a Petőfi Sándor Cserkészcsapat parancsnoka pedig Péter Tamás.

Topolya község önkormányzata a majálist követően nagyszabású takarítási, tatarozási munkaakciót szervez a tó körül. A megmozdulás célja, hogy rendezzék a tóparti sétányt és a környékét, hogy újra fessék a padokat. Ehhez várják az önkéntesek, intézmények és civil szervezetek csatlakozását is. A gyülekezőt május 10-én, 14 órára hirdették meg a szélmalomnál. A főszervező kesztyűkről, zsákokról, festési kellékekről gondoskodik, de kérik a résztvevőket, hogy seprűt, ásót, gereblyét és metszőollót vigyenek magukkal. Az önkormányzat közleményében a tavaszi megújulás jegyében arra kér valamennyi községbeli polgárt, hogy tegye rendbe a saját lakhelyének környékét.