2024. április 24., szerda

Hagyományaink és értékeink ünnepe

Június első hétvégéjén tartják a Durindót és a Gyöngyösbokrétát Horgoson

A LVI. Gyöngyösbokréta és XLIII. Durindó június első hétvégéjén, 1-jén és 2-án lesz Horgoson. A rendezvény a házigazda Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezésében valósul meg. Az érdeklődőket ebben az évben is színes program várja.

Dudás Zoltán, a horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület elnöke elmondta, hogy a rendezvény nulladik napján, azaz május 31-én felavatják a Tiszta forrás település emléktáblát a horgosi kultúrház falán. Ennek előzménye, hogy tavaly a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete, a Néprajzi Múzeum és a Hagyományok Háza a Tiszta forrás település címmel tüntette ki Horgost, mivel Bartók Béla 1906-ban ebben a faluban gyűjtött népdalokat.

– Szeretnénk, ha a nulladik napon Mága Zoltán koncertezne Horgoson. Erről még folynak az egyeztetések. A horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület nemrég ünnepelte fennállásának 80. évfordulóját. Ennek kapcsán kiállításmegnyitóra is sor kerül a kultúrházban. A tárlat Horgost és a Bartók Béla MME nyolcvanéves működését mutatja be. Emellett lesz egy Bartók-szoba is, amely a kiállítás részeként a nagy zeneszerző horgosi népdalgyűjtéseibe és tevékenységébe ad betekintést. A kerek évforduló alkalmából megjelent egy kiadvány a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület történetéről. A könyv bemutatója is a nulladik napon lesz – nyilatkozta Dudás Zoltán. Hozzátette, hogy szombaton, június 1-jén lesz a Gyöngyösbokréta, amelyet a horgosi kultúrház mellett felállított szabadtéri színpadon tartanak. Ezen az estén fellép a Magyar Állami Népi Együttes, ezután pedig táncházra kerül sor a helyi közösség udvarában, ahol a Fokos és a Juhász zenekar felel majd a hangulatért.

Vasárnap, június 2-án rendezik meg a Durindót, amely két helyszínen fog zajlani: a szabadtéri színpadon és a kultúrház színpadán. A népdalkórusok seregszemléje után sor kerül a Bodor Anikó-díj átadására, valamint átnyújtják a fesztivál lobogóját a rendezvény jövő évi házigazdájának. A Durindóval és a Gyöngyösbokrétával egyidejűleg kirakodóvásárt tartanak, amelyen az érdeklődők megvásárolhatják a kézművesek portékáit.