2024. március 29., péntek

Európa határait meg kell védeni

Magyarországra látogatott Matteo Salvini

Tegnap a déli órákban érkezett meg Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettes és belügyminiszter Magyarországra. Útja Orbán Viktor kormányfő és Pintér Sándor belügyminiszter társaságában Röszkére, a magyar– szerb határra vezetett, ahol határszemlét tartottak, és beszélgettek a határőrökkel.

Matteo Salvini Orbán Viktorral és Pintér Sándorral a magyar–szerb határon (fotó: MTI)

Matteo Salvini Orbán Viktorral és Pintér Sándorral a magyar–szerb határon (fotó: MTI)

A későbbiekben Budapesten előbb Pintér Sándorral, majd Orbán Viktorral tartott sajtótájékoztatót, melyen közös álláspontként fogalmazódott meg, hogy Európa határait mind a szárazföldön, mind a tengeren meg kell védeni.

Az erős nemzetállamok fontosságában, a keresztény értékeken alapuló európai kultúra elsőbbségében és a határvédelemben is egyetértett Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter csütörtöki budapesti tárgyalásukon.

Orbán Viktor a Liga olasz kormánypárt vezetőjének társaságában tartott közös sajtótájékoztatón kifejtette: mindketten hisznek abban, hogy erős és sikeres nemzetállamok nélkül nem lesz erős Európa; a keresztény értékeken alapuló európai kultúrának elsőbbséget kell adni a kontinensen; Európa határait pedig meg kell védeni a migránsinvázióval szemben.

A miniszterelnök méltatta Matteo Salvinit, amiért a tengeren megpróbálja megvalósítani ugyanazt, mint amit Magyarország a szárazföldi migránsútvonalon.

A migránsinváziót a tengeren is meg lehet állítani, ezért Olaszország sikere egyben Magyarország sikere – mondta a magyar kormányfő. Magyarország egymilliárd eurót költött a határvédelemre, amelyhez az Európai Unió egyetlen euróval sem járult hozzá – folytatta Orbán Viktor.

Európa polgárai akkor járnak jól, ha nem Emmanuel Macron francia elnökre, hanem Olaszországra és Magyarországra hallgatnak a határvédelem ügyében – fogalmazott a kormányfő.

A magyar miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az Európai Néppárt (EPP) nem nyitott arra amit ő szorgalmazott a La Stampának adott interjúban, hogy együttműködjön a Salvini–párttal. Május 26-a után vagy a bevándorláspárti, vagy a bevándorlásellenes erők vezetik majd Európát – tette hozzá.

A VÁLASZTÁS UTÁN MÁS LESZ A HELYZET

Nem az illegális bevándorlók újraelosztására van szükség Európában, hanem olyan Európa kell, amely megvédi a határait a tengeren és a szárazföldön – mondta Matteo Salvini olasz belügyminiszter csütörtökön Budapesten.

Az olasz politikus megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel a Karmelita kolostorban, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: Magyarországon szabályosan ellenőrzik, hogy ki lép át a határon, az ország gyorsan és hatékonyan hozta létre a határzárat.

Matteo Salvini hangsúlyozta: május 27-étől más lesz a helyzet Európa és az európai népek számára, másként lesz, mint eddig.

„Az a célunk, hogy meghatározóak legyünk Európában, irányítsuk Európa átalakulását, alternatívát kell nyújtani az eddigi európai irányítással szemben” – fogalmazott.

Orbán Viktor és Matteo Salvini határszemlén Röszkénél (fotó: MTI)

Orbán Viktor és Matteo Salvini határszemlén Röszkénél (fotó: MTI)

Salvini meglátása szerint Európában egy nagy szövetség lesz azok között, akik fontosnak tartják Európa jövőjét. Ha a baloldal kormányozna, Európában egy iszlám kalifátus jönne létre, de ő nem ezt szeretné örökül hagyni a következő generációknak, ezért mindent megtesz, hogy a kontinens elkerülje ezt a szomorú véget – közölte.

Azt is mondta, hogy rendkívül jó lehetőségek kínálkoznak a magyar és az olasz cégek számára, nagyon jók a kétoldalú kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok.

Közölte: a bevándorlást illetően bebizonyosodott, hogy a nyitott kikötők politikája halottakat eredményez, míg az ellenőrzés politikájával jelentősen csökkent a halottak száma. A jelenlegi európai uniós politika kockáztatja a békét – tette hozzá.

Úgy vélte, az integráció akkor lehetséges, ha a migrációt ellenőrzés alatt tartják. A magyar és az olasz politika elismeri a valódi menekültek jogosultságait, azok belépését akadályozza meg, akik nem háború elől menekülnek, hanem a háborút akarják idehozni – jelentette ki. Úgy fogalmazott, az a politika, amely szerint Európában mindenkinek van hely, mindenki jöhet ide, a Földközi-tengert „tömegsírrá alakította át”.

AZONOS MAGYAR ÉS OLASZ ELKÉPZELÉSEK

Magyarország és Olaszország elképzelése azonos az európai határok védelméről; arról, miként kell megakadályozni, hogy embertömegek, terroristák és más nemkívánatos személyek az Európai Unió (EU) területére jussanak – jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón, miután hivatalos megbeszélést folytatott olasz kollégájával, Matteo Salvinivel.

A magyar tárcavezető megköszönte azt az erőfeszítést, amelyet Olaszország tesz azért, hogy a hívatlan vendégek elkerüljék az unió külső határait. Gratulált az olaszok teljesítményéhez, akik – mint mondta –  megakadályozták, hogy tengeri úton nemkívánatos emberek érkezzenek az EU-ba.

Olaszország nem csupán a saját érdekében tesz erőfeszítéseket, hanem valamennyi uniós tagállam, így Magyarország érdekében is – vélekedett Pintér Sándor.

A belügyminiszter kijelentette, hogy a hívatlanul érkezőket nem szétosztani kell, hanem meg kell őket akadályozni abban, hogy elérjék az uniót.

Azt mondta: tudják, hogy segítséget kell nyújtaniuk harmadik országoknak abban, hogy megszűrjék azokat, akik az EU irányába jönnek. Ezért tettek a visegrádi négyek nagy erőfeszítéseket Líbiában, valamint a Nyugat-Balkánon, ahol támogatják a szomszédos államok határőrizetét – fűzte hozzá.

Matteo Salvini azt mondta, érdekes látogatást tettek a röszkei határátkelőnél. Elismerését fejezte ki a magyar kormánynak azért, amiért gyorsan és hatékonyan őrizet alá vett csaknem hatszáz kilométernyi határszakaszt, és így sikerült megállítania az embercsempészetet, az emberkereskedelmet.

Megerősítette, hogy a magyar és az olasz kormány álláspontja teljesen azonos az ügyben. Az olasz miniszter is úgy vélekedett: nem a már az EU-ban tartózkodó migránsok újraelosztása a probléma, hanem annak elkerülése, hogy újabbak érkezzenek.(Szerkesztőségi összefoglaló)