2024. április 19., péntek

Šešelj ismét terrorizálná Herkócát

A radikálisok huszonhét évvel később visszatérnének a tetthelyre

A Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége arra kéri az illetékes állami szerveket, hogy tiltsák meg a Szerb Radikális Párt holnapra tervezett, úgynevezett Hazafiak Kongresszusának megtartását Herkócán.

A párt meg van róla győződve, hogy a radikálisok kizárólag provokáció céljával választották szóban forgó rendezvényük megtartásának helyszínéül Herkócát. Amennyiben az SZRP kongresszusát mégis megtartják, azzal gúnyt űznek a herkócai áldozatokból, áll a horvát kisebbségi párt közleményében.

Az előzetes bejelentések értelmében a Hazafiak Kongresszusát, ami valójában a párt tisztújító közgyűlése, abban a családi házban tartanák meg, amelyet Vojislav Šešelj pártelnök tavaly vásárolt Herkócán. A közgyűlést az 1992-ben megtartott radikális nagygyűlés 27. évfordulóján – két nappal a tényleges évfordulót megelőzően – tervezik megtartani. 1992. május 6-án a párt képviselői felolvasták azoknak a helyi horvát nemzetiségű polgároknak a nevét, akiknek szerintük el kellett hagyniuk otthonaikat.

A hágai törvényszék jogutódja tavaly áprilisban a Herkócán elkövetett gaztettek okán másodfokon tíz év börtönbüntetésre ítélte Šešeljt, akinek nem kellett börtönbe vonulnia, mivel korábban több mint tizenegy évet töltött előzetes letartóztatásban. Šešeljt első fokon 2016-ban felmentették az összes vád alól.