2024. április 20., szombat

Ma van a szabad sajtó világnapja

Öt perc ordító csend – ezzel az akcióval kampányoltak ma a szerbiai független sajtó egyesületei

Május 3-át a sajtószabadság napjává az ENSZ közgyűlése annak érdekében nyilvánította, hogy felhívja a figyelmet a szabad sajtó fontosságára és hogy emlékeztesse a kormányzatokat a szabad véleménynyilvánítás jogának tiszteletére és betartására, melyet az emberi jogok egyetemes nyilatkozatának 19. cikke is védelmez.

Ezen a napon a különböző sajtóegyesületek az egész világon és Szerbiában is megpróbálják felhívni a figyelmet az újságírókra nehezedő egyre erőseb nyomásra. A Szerbiai Újságírók Független Egyesülete (NUNS), a Vajdasági Újságírók Független Egyesülete (NDNV), továbbá a Függetlenség elnevezésű szakszervezet ma dél előtt öt perccel tiltakozásra szólította fel a média munkatársait. Az Öt perc ordító csend elnevezésű akció keretében elsötétültek a képernyők, csend volt a rádióállomások hullámhosszán. A tiltakozó akcióban résztvevők így hívták fel a figyelmet a sajtó munkásainak megalázó és lealacsonyító helyzetére, az őket ért támadásokra. Kiemelték a médiumok és a hatalom közti párbeszéd megvalósulásának szükségességét is annak érdekében, hogy a döntéshozók figyelembe vegyék a polgárok sajtószabadsághoz és objektív tájékoztatáshoz való jogát és igényét.

A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró-szervezet áprilisban közzétett felmérése szerint Szerbia a 90. helyet foglalja el a sajtószabadság tekintetében a 180 országot rangsoroló listán, 14 helyet rontva ezzel az előző évhez képest. A jelentésben kiemelik, hogy az utóbbi néhány évben Európa szinte minden országában romlott a sajtószabadság helyzete, ez pedig szorosan összefügg az intézmények összeomlásával és az autokrata szellemiségű államvezetések erősödésével.

A jelentés Szerbiára vonatkozó részében az újságíró-szervezet többek között az oknyomozó újságírók elleni támadásokat emeli ki.