2024. április 20., szombat

Ingyenes gyógyfürdő a kisnyugdíjasoknak

A nyugdíjalapban az elkövetkező két hétben várják a jelentkezéseket

A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap arra hívja fel a kisnyugdíjasok figyelmét, hogy akinek havi járandósága nem haladja meg a 26.324 dinárt,  május 6-a és 21-e között tíznapos ingyenes gyógykezelést igényelhetnek az ország gyógyfürdőiben. A nyugdíjasok 24 helyszín közül választhatnak attól függően, hogy egyészségügyi problémájukra hol részesülhetnek legjobb kezelésben.

A gyógykezelésre azok a kisnyugdíjasok jogosultak, akiknek a járandósága nem éri el az említett összeget, emellett nem rendelkeznek egyéb bevétellel, és az elmúlt öt évben nem voltak az Alap terhén ingyenes gyógykezelésen.

A jelentkezés egyszerű, az érdeklődők a nyugdíjbiztosítási alap legközelebbi fiókintézetében jelezhetik igényüket. Csak a legutolsó nyugdíjról szóló bizonylatot kell felmutatniuk, vagy a nyugdíjaskártyát (ez a kártya ugyanis már önmagában bizonyítja, hogy a nyugdíjas a kisnyugdíjasok közé tartozik), illetve mellékelni kell az egészségügyi dokumentációt is, amelyre az illető rehabilitációs igényét alapozza, valamint nyilatkozni kell arról is, hogy melyik gyógyfürdőben szeretné kezeltetni magát.

Nemcsak a rehabilitáció költségeit, vagyis a szállást, a teljes étkezést és ellátást fedezi a nyugdíjbiztosítási alap, hanem a terápia és az utazás költségeit is. Az autóbuszjegy vagy a vonatjegy árát (másodosztályon) téríti meg az Alap. Azok a gyerekek esetében, akik családi nyugdíjat kapnak, a felnőtt kísérőjük is az Alap terhén segítheti a kiskorú gyógykezelésének folyamatát, csakúgy mint azok a vak és gyengénlátó nyugdíjasok is, akik kíséretre szorulnak.

A gyógyfürdőben töltött idő alatt a nyugdíjasok teljes egészségügyi ellátást kapnak, vagyis teljes orvosi vizsgálatot, beleértve a EKG-t, különböző laboratóriumi vizsgálatokat, szakorvosi véleményezést és legalább három terápiában részesülhetnek a tíz nap alatt.

A beérkezett kérvényeket a nyugdíjbiztosítási alap illetékesei rangsorolják. Pontozzák a nyugdíjak összegét, a kérvényező hány éve nyugdíjas, jogosult-e ápolásra, valamint öregségi vagy családi nyugdíjat kap-e az illető. Az ingyenes gyógykezelésre nem követelmény a tagság valamely nyugdíjas szervezetnél.