2024. április 19., péntek

Több ezer látogató Palicson

Programok kicsiknek, nagyoknak, ínyenceknek, szabadidő sportolóknak

Vajdaság-szerte nagy népszerűségnek örvend a palicsi majális, és habár az időjárás-előrejelzések nem sok jóval kecsegtettek, a munka ünnepe alkalmából ezúttal is több ezren látogattak ki a Palicsi-tó partjára. A harminchatodik alkalommal megrendezett esemény első napján azután az időjárás is kedvezően alakult, és a felhős és időnkénti rövid ideig tartó szemerkélő esővel tarkított délelőttöt napsütéses délután követte, és ezzel együtt a látogatók száma is folyamatosan emelkedett.

Az időjárás kedvezőbbé válásával megnövekedett a látogatók száma is (Fotó: Benedek Miklós)

Az időjárás kedvezőbbé válásával megnövekedett a látogatók száma is (Fotó: Benedek Miklós)

A Subotica-trans Közúti Utasszállító Közvállalat a majális apropóján különjáratokat indított, amelyek a Lifka épülete és Palics között szállították az utasokat. A buszok a délután folyamán mindkét irányba rendre megteltek. Az észak-bácskai településen természetesen megnövekedett az autósforgalom is, és erre az egy napra minden talpalatnyi terület parkolóvá alakult át, és az autósoknak bizony időbe telt mire leparkolhatták a járművüket. A rendezvény szervezői fizetős parkolókról is gondoskodtak, viszont az élelmesebb helybeliek udvaraikban is biztosítottak parkolási lehetőséget a vendégeknek, természetesen borsos áron.

A Palicsi-tó északi partján a jachtkikötőtől a férfistrandig kirakodóvásár várta a látogatókat. Az árusok a mintegy másfél kilométer hosszú sétányon kínálták portékáikat. Az árusok többek között kézművestermékekkel várták a vásárlókat, de a kínálatból a mindenféle csecsebecsék sem hiányozhattak. Sőt, akinek arra támadt kedve, és a pénztárcája is megengedte, 500 dinár ellenében lefényképezkedhetett egy papagájjal vagy éppen egy kígyóval. Az étel- és italkínálat ezúttal sem hagyott kivetnivalót maga után, számos, Szerbia különböző városaiból érkező sütöde és vendéglátóipari egység kínált többek között pljeskavicát, malacsültet, de persze kürtőskalácsosokkal is találkozhattunk, míg az italkínálatot a helyben facsart almalevet árusító pult tette színesebbé. Az idő javulásával a fagylaltárusok forgalma is megnövekedett.

Nagy népszerűségnek örvend a vidámpark (Fotó: Benedek Miklós)

Nagy népszerűségnek örvend a vidámpark (Fotó: Benedek Miklós)

A férfistrand parkolójában megközelítőleg 10 000 négyzetméteren vidámparkot állítottak fel, amely ez a néhány nap alatt az ország legnagyobb kalandparkja. Ennek keretein belül többek között körhinta, hullámvasút, kamikaze, dodzsem, trambulin, céllövölde, horrorkastély várta az érdeklődőket. A legnépszerűbb programnak a waterball nevű játék bizonyult, de a harminchárom méter magas körhinta is minden egyes útján megtelt.

A gasztronómiai kínálat a hagyományos ízeken alapult (Fotó: Benedek Miklós)

A gasztronómiai kínálat a hagyományos ízeken alapult (Fotó: Benedek Miklós)

A palicsi Vigadó két szárnya két különböző programnak adott otthont. Itt került sor a második alkalommal megrendezett kézművessör-fesztiválra, amelyen hat kézműves sörfőzde mutatta be termékeit. Az érdeklődők kipróbálhatták a Kabinet, a Salto, a Tron, a Ravangard, a Carstvo Piva, valamint a Samo Pivo söröző különlegességeit. Az egész napos program egy bulival zárult, amelyen a jó hangulatról a Mućke Trio gondoskodott. A rendezvény társszervezője a Samo Pivo söröző volt.

A Vigadóban emellett gyermekprogramokat is rendeztek. Az érdeklődőket elsején és másodikán 16 és 19 óra között különböző érdekességekkel várták. A gyerekek kézműves foglalkozásokon vehettek részt, kipróbálhatták az arcfestést, fényképezkedhettek az erre az alkalomra felállított fotófal előtt, ugyanakkor különböző játékokat tanulhattak meg.

A szervezők idén is több ezer látogatót vártak Palicsra (Fotó: Benedek Miklós)

A szervezők idén is több ezer látogatót vártak Palicsra (Fotó: Benedek Miklós)

Aki el szerette volna kerülni a közlekedési fennakadásokat, az részt vehetett a Trimbin, amit az idén immár 44. alkalommal rendeztek meg a Sport mindenkinek szervezet jóvoltából. A rekreációs program résztvevői délelőtt 8 és 11 óra között a szabadkai Jadran épülete elől indultak gyalogosan, kerékpáron, vagy görkorcsolyával, hogy délre a palicsi férfistrand mögött lévő Janko Pejanović Sportközpontba érjenek, ahol ezt követően tombolát rendeztek számukra. A rendezvény szponzorainak jóvoltából több kisebb nyeremény mellett három kerékpár is gazdára talált. A nagy hagyományokkal rendelkező Trimbinek egykor 3000 résztvevője is volt, viszont ezúttal körülbelül négyszázan tették meg a kilenc kilométeres távot, és a szervezők elmondása szerint, amennyiben a közeljövőben elkészül a Palicsi-tó körüli kerékpárút, a résztvevők azt az útvonalat is teljesíthetik.

Sokan választották a katamarános hajókázást a Palicsi-tavon (Fotó: Benedek Miklós)

Sokan választották a katamarános hajókázást a Palicsi-tavon (Fotó: Benedek Miklós)

A felsoroltak mellett el kell mondani azt is, hogy több helybeli intézmény és vállalat is különleges ajánlatokkal várta a Palicsra látogatókat, így például az Állatkert és az Abbázia mozi is nyitva tartott az ünnepek alatt. A központi programok mellett a tó körüli fás részek is megteltek kirándulókkal, és a tűzgyújtási tilalom ellenére több helyen sütöttek, főztek a majálisozók.

A palicsi majális nem ért véget elsején, hisz a programok vasárnapig tartanak, és a kiállítók, árusok ezen időszak alatt is várják a látogatókat.

Aki megfáradt a nézelődésben, megpihenhetett a tó partján (Fotó: Benedek Miklós)

Aki megfáradt a nézelődésben, megpihenhetett a tó partján (Fotó: Benedek Miklós)

A rendezvény főszervezője a Palics Park Kft., amelynek képviselője, Szántó Róbert lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy egy-egy majális alkalmából 50 000–60 000 ember látogat el Palicsra, és habár az időjárási körülmények nagyban befolyásolhatják, bíznak benne, hogy ezt a számot az idén is sikerül elérni. Mint megtudtuk, a rendezvény előtt a kiállítók, árusok keresik fel a szervezőket, és az idén sokkal több jelentkező volt, mint amennyi helyet biztosítani tudtak. A szervezők tapasztalatai alapján a látogatók számára az étel és italkínálat a legfontosabb, ezért igyekeznek minden évben bővíteni, illetve színesebbé tenni azt.