2024. március 29., péntek

Maduro az árulók lefegyverzésére biztatta a katonaságot

A hivatalban lévő venezuelai elnök csütörtökön katonatisztekkel találkozva arra biztatta a hadsereget, hogy "fegyverezze le az árulókat és puccsistákat", és legyen a korábbinál is fegyelmezettebb.

Nicolás Maduro a védelmi minisztériumban tartott gyűlésen kijelentette: "eljött a harc ideje", leverve a puccsista kísérleteket, "a Washington pénzén megvett árulókat". A katonáknak "még inkább engedelmesebbnek, összetartóbbnak, fegyelmezettebbnek... szocialistának, antiimperialistának és chávistának" kell lenniük - mondta.

A szintén jelen lévő Vladimir Padrino védelmi miniszter arról beszélt, hogy a háttérben vannak olyanok, akik meg akarnák vásárolni tiszteket, hogy összecsapást váltsanak ki a katonaságon belül.

A fegyveres erők második számú vezetője, Remigio Ceballos megerősítette, hogy a katonaság hű Maduróhoz, akit a főparancsnokuknak tekintenek. A magát ideiglenes államelnöknek kikiáltó Juan Guaidó ellenzéki vezetőt Ceballos "idiótának" nevezte.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, hogy a főváros, Caracas utcáin csütörtökön nyugalom honolt a keddi tömeges megmozdulásokkal ellentétben.

Nicolás Maduro, a hivatalban lévő elnök államcsínykísérlettel vádolja Juan Guaidót, az ellenzéki többségű törvényhozás elnökét, aki kikiáltotta magát az ország ideiglenes elnökévé, és akit hozzávetőleg ötven ország el is ismert a hatalom legitim letéteményeseként. Guaidó a héten arra buzdította a katonaságot, hogy álljanak át az ellenzék oldalára a súlyos válság sújtotta országban. Az ellenzéki megmozdulások összecsapásokba torkollottak a hatalommal.