2024. március 28., csütörtök

Bírálta a CSU elnöke Orbán és Salvini találkozóját

"Rossz jelzésnek" minősítette és határozottan bírálta csütörtökön Markus Söder bajor kormányfő, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke azt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Matteo Salvinit, a Liga olasz kormánypárt vezetőjét fogadja Budapesten.

Orbán Viktor és Matteo Salvini határszemlén Röszkénél (fotó: MTI)

Orbán Viktor és Matteo Salvini határszemlén Röszkénél (fotó: MTI)

"Számunkra egyértelmű, hogy nincs és nem is lehet együttműködés Európában a jobboldali populistákkal" - jelentette ki Söder szófiai látogatásán, hozzátéve, hogy Salvinivel, a francia Nemzeti Tömörülést vezető Marine Le Pennel és az Alternatíva Németországnak párttal (AfD) "egyszerűen kizárt" a szövetkezés.
A CSU elnöke hozzátette: abban reménykedtek, hogy Magyarország pozitív módon fogja kihasználni "azt a lélegzetvételnyi szünetet, amelyet az Európai Néppárttól (EPP) kapott". De a csütörtöki Salvini-Orbán-találkozó "szerencsétlen" lépésnek, "rossz jelzésnek" tekinthető.
"Több ez egy sima állami látogatásnál", tekintettel arra, hogy a Salvini és társai nevével fémjelzett szövetség nyíltan hirdetett célja Európa destabilizálása - hangsúlyozta Söder, kiemelve, hogy a találkozó egy rossz irányú fejlemény előjele, amelyet minden bizonnyal figyelembe vesznek majd a Fidesz EPP-tagságának felülvizsgálatakor.
Az Európai Néppárt márciusban döntött úgy, hogy felfüggesztik Orbán Viktor pártjának tagságát az EPP által felkért háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig.
"Orbánnak megvannak a maga érdemei, a magyaroknak megvannak a maguk érdemei. De Orbán változik, és ez a változás csorbítja az érdemeit" - fogalmazott a CSU elnöke.
A dpa német hírügynökség kommentárja szerint Markus Söder Magyarországot és Orbán Viktort illető bírálatával eltér elődje, Horst Seehofer volt CSU-elnök és Alexander Dobrindt, a szövetségi parlamenti CSU-csoport vezetőjének politikájától, akik eddig feltűnően szoros kapcsolatot ápoltak a magyar kormányfővel.