2024. április 23., kedd

Bolyais diákok látogatása

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium három diákja a tavaly decemberi Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny különdíjasaként nyerte el a lehetőséget arra, hogy tanárukkal meglátogassa az SZTE Általános Orvostudományi Kar Biokémiai Intézetét.

Az ország egyik legnagyobb és legrangosabb természettudományi versenyén a szervezők az értékes nyeremények kiosztása mellett minden évben kisorsolnak a döntőbe be nem jutott csapatok között az egyetem természettudományos intézeteibe szóló intézmény- és laborlátogatásokat is. Így a tehetséges diákok személyes élményt szerezhetnek az SZTE-n folyó oktató és kutatómunkáról.

A tehetséges zentai fiatalok – Kulcsár Tamás, Csepella Máté és Csíkos Enikő – hatalmas élményként élték meg a 2018-as Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt.

Iskolánk évek óta részt vesz a versenyen, és mindenki pozitív élményként mesél róla. Nagyon örültünk a különdíjnak és alig várjuk, hogy bepillantsunk az egyetem biokémiai intézetének munkájába – nyilatkozták a fiatalok az egyetem hírportáljának.

A zentaiak elmondták: mindannyian az SZTE-t jelölik meg a továbbtanulásnál. – Van még időm eldönteni, hogy pontosan mivel szeretnék foglalkozni, de a biológia és a kémia érdekel leginkább, így valószínűleg e területek valamelyikén fogok továbbtanulni – mondta Kulcsár Tamás. – Már másfél éve eldöntöttem, hogy sebész leszek, így az orvosit tűztem ki célul – tette hozzá Csepella Máté. Csíkos Enikő inkább a matematika felé orientálódik, a fiatal tehetség alkalmazott matematikát szeretne tanulni az SZTE-n.

A zentai gimnázium tanulóit dr.Dux László az SZTE ÁOK Biokémiai Intézet vezetője köszöntötte, s ő mutatta be nekik az intézet feladatait és kutatási tevékenységét. Az intézetvezető előadása után dr. Csont Tamás egyetemi docens ismertette a diákokkal, a tanár–hallgató közös kutatómunka lehetőségeit, a Tudományos Diákköri Konferencia előnyeit.

A zentai fiatalokat Becsky Dániel II. évfolyamos PhD-hallgató vezette be a genetika és a génmódosítás világába, majd Gyulai-Nagy Szuzina, az Általános Orvostudományi Kar III. évfolyamos hallgatója tájékoztatta őket a Szent-Györgyi-ösztöndíjprogramról.