2024. április 20., szombat

Még kilencven év az uniós átlagig

Ha Szerbia továbbra is ilyen ütemben fejlődik, 90 év múlva éri el az Európai Unió színvonalát – nyilatkozta az RTS-nek Suma Chakrabarti, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke.

„Ez a felzárkózás sokkal inkább a Szerbia és az EU fejlődési rátája közötti különbségtől, mint magától Szerbia gazdaságának a növekedésétől függ. A mostani, 2 százalékos különbség megtartásával, tehát ha Szerbia folytatja a 3,5 százalékos növekedést, az Európai Unió pedig az 1,5 százalékosat, a színvonal 90 év múlva egyenlítődhet ki. Ennyi időre van szükség ahhoz, hogy Szerbiában az egy főre eső jövedelem akkora legyen, mint az EU-ban. A várakozási idő a felére csökkenne, ha a gazdasági növekedés közötti különbség 4 százalékos lenne” – fejtegette Chakrabarti, aki szerint nem lehetetlen egy ilyen pozitív forgatókönyv, hiszen például Kína és Dél-Korea gazdasági növekedési rátája hozzávetőlegesen 4 százalékkal volt magasabb a globális bővülésnél.

„Mégis, sokat kell még tenni ezért, hogy felgyorsuljon Szerbia gazdasági növekedése. Az EBRD tranzíciós mutatói szerint még mindig nagy a lemaradás a fejlett országokhoz képest, mindenekelőtt a versenyképesség és a gazdálkodás tekintetében” – állapította meg a közszolgálati televízióban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elnöke.