2022. augusztus 10., szerda

Trump szerint az európaiak nem tesznek lépéseket az Iszlám Állam harcosainak visszafogadásáért

Donald Trump amerikai elnök kedden több Twitter-bejegyzésben fejezte ki elégedetlenségét amiatt, hogy az Egyesült Államok európai szövetségesei nem tesznek lépéseket az Iszlám Állam Szíriában elfogott harcosainak visszafogadásáért.

Fotó:usatoday.com
Fotó:usatoday.com

"Az európaiak egyáltalán nem segítenek, jóllehet ez (a terrorszervezet tagjainak foglyul ejtése) nekik is hasznukra vált. Elutasítják, hogy visszafogadják az országaikból származó foglyokat" - írta az elnök.
Trump emlékeztetett rá, hogy a terrorszervezet úgynevezett kalifátusának legyőzésekor, az utolsó csatákban 1800 terroristát ejtettek foglyul, és most - mint fogalmazott - "döntést kell hozni, mi legyen ezekkel a veszélyes foglyokkal".
Ezeket az embereket Szíriában fogolytáborokban őrzik, azokon a területeken, amelyeket a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurdok vezette laza koalíciós erők uralnak. A kurd tisztségviselők hónapok óta arra figyelmeztetnek, hogy a táborok túltelítettek és a foglyok változatlanul fenyegetést jelentenek.
Februárban Donald Trump egyszer már azzal fenyegetőzött, hogy szabadon bocsátja az elfogott - akkor még csak - 800 terroristát, ha az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország változatlanul elhárítja az országaikból származók visszafogadását és bíróság elé állítását. "A kilátások nem jók, ha arra kényszerülünk, hogy szabadon bocsássuk őket" - írta akkori mikroblog-bejegyzésében az amerikai elnök.
Amerikai sajtójelentések pár héttel ezelőtt arról számoltak be, hogy Irak tárgyalásokat folytat az Egyesült Államokkal a terrorista Iszlám Állam elfogott harcosainak befogadásáról. Bagdad óriási összeget - sajtóértesülések szerint tíz éven keresztül évi egymilliárd dollárt - kért a foglyok befogadásáért és bíróság elé állításáért. Feltételei között szerepelt a humanitárius szervezetek kitiltása Irak valamennyi börtönéből és a halálbüntetés elfogadása.