2024. március 29., péntek

Középpontban az egészség

Egészséges életmóddal kapcsolatos programsorozat indult Zentán

Az elmúlt hétvégétől kezdve új előadás-sorozattal bővült a zentai BeeHome Közösségi Ház eddig is igencsak színes repertoárja. A zentai ultRAn Sportegyesület programsorozata mindenekelőtt a sportolást és az egészséges életmódot népszerűsíti majd, aminek keretében elsőként Dupák Evelin, a budapesti Semmelweis Egyetem táplálkozástudományi mesterszakának hallgatója a sporttáplálkozásról és a sportélettanról tartott igazán érdekes és tanulságos előadást az érintettek számára.

Dupák Evelin a sporttáplálkozásról és a sportélettanról tartott előadást(Horváth Zsolt felvétele)

Dupák Evelin a sporttáplálkozásról és a sportélettanról tartott előadást(Horváth Zsolt felvétele)

Az összejövetel elején Kis Jovák Viktor, az ultRAn SE vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, és elmondta, hogy az egyesületük elsődleges célja a zentai futóélet fellendítése, ugyanakkor azt is el szeretnék érni, hogy a városlakók közül minél többen kezdjenek el rekreációs alapon futással foglalkozni. A sportklub tagjai számos külföldi futóversenyen is részt vesznek, ahol rendre azt tapasztalják, hogy külföldön nagyon sokan űzik ezt a sportot, míg nálunk ezen a téren is igen siralmas állapotok uralkodnak. A klub az elkövetkezőkben versenyek megszervezését is tervezi a térségünkben, így az idén két megmérettetés életre hívását előirányozták, ezenkívül havi rendszerességgel szeretnének különféle előadásokat tartani a téma kapcsán.

Szombaton az első ilyen előadáson Dupák Evelin a sportolás közben bekövetkező élettani változásokról beszélt, külön hangsúlyozva a sporttáplálkozással kapcsolatos tudnivalókat, valamint elmesélte, milyen életmódot, étrendet ajánlatos betartani a különféle sportágak űzőinek, kitért a táplálékkiegészítők használatával kapcsolatos tudnivalókra és a sportolás közbeni folyadékpótlás fontosságára is.

Az ulRAn Sportegyesület minden szombaton a délutáni órákban tart közös futást, amitől Kis Jovák Viktor szerint senkinek sem kell megijednie, mivel – ahogyan fogalmazott – nagyon laza futásról van szó, és azt szeretnék, hogy minél többen részt vegyenek ezeken a közös rekreációkon. Legtöbbször az atlétikapályán futnak, ha ott mérkőzés van, akkor a töltésre is fel szoktak menni – mondta Kis Jovák Viktor, aki hozzátette, hogy a futások időpontját az ultRAn Facebook-csopotjában teszik közzé.