2024. április 23., kedd

Épül a kerülőút

Nagybecskerek új hidat kap

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor az 1991 óta épülő nagybecskereki kerülőutat jövőre átadják rendeltetésének. A munkálatok 2008 óta szüneteltek és a mostani szakaszának a beruházója a Szerbia Utak Közvállalat, a kivitelező pedig az Energoprojekt és a lazarevaci Bauwesen építési vállalat.

Híd épül a Bégán (fotó: Kecskés István felvétele)

Híd épül a Bégán (fotó: Kecskés István felvétele)

A munkálatoknak ennek a szakaszában 3685 méter hosszúságú út épül. A legfontosabb feladat pedig a Béga-híd megépítése lesz, az egykori Proleter szőnyeggyár közelében. A beruházás értéke meghaladja a 423 millió dinárt. Elsősorban köztársasági beruházásról van szó. Nagybecskerek város idei költségvetésében  húszmillió dinárt irányoztak elő a kerülőút megépítésére.

A Nagybecskerek és Bégafő közötti út mellett épülő híd építése folyamatban van. Három évtized után ez az első Bégán épülő híd. A városnak egyébként jelenleg tíz hídja van.

A most megkezdődött munkálatokat a tervek szerint ez év októberéig kell(ene) elvégezni. Utána pedig – az ígéret szerint – a következő egy év alatt elkészül majd a körgyűrű 3,7 kilométeres befejező szakasza is. Az illetékesek a tavaly őszi megnyitón azt ígérték, hogy két év múlva teljes egészében elkészül majd a nagybecskereki kerülőút.

A 15 kilométeres kerülőút 1991 óta épül, eddig 7,5 km-es szakasza készült el. A munkálatok befejezését 2020-ra tervezik. Az útsáv szélessége 7,70 méteres, az útpárkány pedig másfél méteres lesz. A kerülőúton a megengedett legnagyobb sebesség 100 km/h lesz. A tervek szerint a kerülőút egyik végét a leendő újvidéki, a másikat pedig a majd megépülő belgrádi négysávos utakkal is összekötik majd.
A vízellátási gondok mellett ez a bánáti város legnagyobb kommunális problémája, hiszen évtizedek óta a kamionok a városon keresztül dübörögnek.