2024. április 25., csütörtök

Zombor–Zágráb

Polgármesteri találkozó

Zágrábban mutatták be a zombori Vladimir Nazor Horvát Művelődési Egyesület kiadásában megjelent Moj Nenadić (Az én Nenadićem) című kötetet. Ebből az alkalomból Milan Bandić, a horvát főváros polgármestere fogadást adott Dušanka Golubović, Zombor polgármester asszonya, Nemanja Sarač művelődési és oktatási tanácsos, valamint a Nazor egyesület vezetősége számára.

Golubović asszony a házigazdákkal ismertette, milyen módon támogatja Zombor a művelődési és hagyományőrző egyesületeket, majd zombori látogatásra invitálta Zágráb polgármesterét. A fogadás végén a két városvezető kölcsönösen megajándékozta egymást, Zombor polgármester asszonya a város 1749-es kiváltságlevelének másolatát nyújtotta át, ami a város legbecsesebb dokumentuma és egyetlen ilyen okmány, amit megőriztek Vajdaságban.

A zombori küldöttség a polgármesteri fogadást követően ellátogatott a külhoni horvátok központi állami hivatalába, ahol a polgármester asszony a város nemzetiségi és vallási sokszínűségét hangsúlyozva mutatta be Zombort.

A bemutatott könyv a Zombor és Gádor közötti műút mentén fekvő Nenadić tanyacsoport történetét mutatja be az ott élők szemszögéből. A kilométereken át elhúzódó, Zomborral szinte egybenőtt települést a kezdetektől, az 1700-as évek elejétől katolikusok lakták, és az időközben történt társadalmi mozgások és migrációk ellenére ma is bunyevácok élnek ott többségben. A történelem során mindig is erős horvát központnak számított. A lassan várossá fejlődő tanyacsoport történetét feldolgozó tizenöt szerző két kivétellel Nenadić állandó lakosa.