2024. március 28., csütörtök

Nem csak Đoković versenyképes már

Az idény első harmadánál tartunk, 25 ATP-tornát játszottak le 2019-ben, a serlegeken pedig 15 ország 23 teniszezője osztozott. Három-három elsőséget szereztek a franciák és az olaszok, kettőt-kettőt pedig az ausztrálok, amerikaiak, osztrákok, argentinok, svájciak és a szerbiaiak, és további nyolc országnak volt döntőse. Az összesített listát is a franciák és az olaszok vezetik 3:1-es sikeraránnyal, 2:2-es mérlege pedig az USA-nak, Argentínának, Svájcnak és Szerbiának van.

A meglepetés Szerbia, hisz az elmúlt 15 évben Novak Đokovićon kívül csak Janko Tipsarević és Viktor Troicki voltak elvétve képesek döntőre a 250-es tornákon, az idei négy zárómeccs viszont elsősorban azért jelentős, mert már nem csak Novak versenyképes az élmezőnyben, hisz a négy döntőt négy különböző játékos harcolta ki. A sort az Australian Openen Đoković kezdte, Rióban Györe László vitte el a trófeát, a legutóbbi két hétben pedig Dušan Lajović Monte-Carlóban, Filip Krajinović Budapesten küzdött a trófeáért.

Könnyen elképzelhető, hogy a közeljövőben, bár nem a folyó salakos idényben, a kvartetthez csatlakozik Miomir Kecmanović is, akinek a teljesítménye Indian Wellsben negyeddöntőre volt elég, vagyis egyelőre a kemény borításon számíthat sikerekre.

A jó eredmények a ranglistán is megmutatkoznak. Rafael Nadal barcelonai balsikere után Đoković előnye 3395 pontra nőtt, és a héten Lajović 1 (most 23.), Györe 4 (29.), Krajinović 28 (77.), Kecmanović 3 (84.), Milojević pedig 8 (148.) helyet kapaszkodott fel.

Fucsovics Márton Münchenben a döntő játszmában 3:5-ről csikarta ki a rövidítést, amelyben 5:3-as vezetés után a negyedik meccslabdával nyert az olasz Lorenzo Sonego ellen. A budapesti döntős Krajinovićot sorsolták Estorilban, de a zombori utólag lemondta a szereplést, míg Rabatban Olga Danilović a táblára jutott.