2024. március 28., csütörtök
EURÓPAI KUPAPOROND

Kezdődhet a tűzijáték

A héten legizgalmasabb fázisukba lépnek az európai nemzetközi klubtornák, ma és holnap a Bajnokok Ligája, csütörtökön az Európa-liga elődöntőinek odavágóit rendezik.

Ma (kedd) este a két meglepetéscsapat, a Tottenham és az Ajax mérkőzik Londonban. Fura helyzet, de a felek egyaránt elmondhatják, hogy most következik számukra a „legkönnyebb” feladat, hiszen a Spurs a Dortmundot és a Cityt, az Ajax pedig hosszú időre emlékezetes módon a Real Madridot és a Juventust búcsúztatta az elődöntős szereplésért. A Tottenham a PL-ben valószínűleg bronzérmes lesz, a hollandok viszont otthon még a trófeáért küzdenek – bár az is valószínű, hogy a sokadik hazai címről kevesebb álmot szőnek, mint egy BL-döntőről.

A hét slágermeccse szerdán következik, a legnagyobb esélyes Barcelona és a Liverpool a Camp Nouban kezdik meg a párharcot, amely sokak szerint egy előrehozott döntőnek felel meg. Ernesto Valverde már a hétvégi, Levante elleni, spanyol bajnoki címvédést jelentő győzelem után is a BL-ről beszélt Messi pihentetése kapcsán, emlékeztetve, hogy nekik már gyakorlatilag csak erről szólt a szezonhajrá. Ezzel szemben Jürgen Kloppék két fronton harcolnak, hiszen a Premier League-ben a City legkisebb botlása is az ő bajnoki címüket jelentené – ami egyáltalán nem eldobandó lehetőség, tekintve, hogy a PL 1992 óta íródó történetében még nem ünnepeltek a Mersey-partiak serleget.

Csütörtök este az El-ben is két igazi csemegére lehet számítani. Az Arsenal hazai gyepen kezdi meg a Valencia elleni párharcot, és bár az Ágyúsok elvileg nagy favoritjai az összecsapásnak, az utóbbi időben nem egyszer hibáztak váratlanul. A Valencia sikeres tavaszi idénnyel a háta mögött készülhet a londoni meccsre, a hazai bajnokságban is európai helyen áll. A felek szűk két évtizede, a Valencia nagy korszaka során négyszer találkoztak, s akkor az angolok húzták a rövidebbet.

Frankfurtban a Bundesliga és a Premier League negyedikje mérkőzik, a Chelsea még sosem játszott mostani ellenfelével.