2024. március 29., péntek

Küldetésének szentelte az életét

Újvidéken eltemették Gábor Károly pedagógust, zenei szerkesztőt, kulturális értékeink ápolóját

Gábor Károly nyugalmazott pedagógust, az Újvidéki Rádió és Televízió zenei osztályának és produkciós részlegének szerkesztőjét családtagjai, pályatársai, barátai, tanítványai búcsúztatták és kísérték végső nyughelyére szombaton az újvidéki Városi temetőben.

Szakállas Ottó újságíró olvasta fel a VIVE magyarnóta-fesztivál alapító tagjáról a szervezőbizottság megemlékezését, kiemelve, hogy Gábor Károly olyan nótafa, aki a digitális világban is új értékekkel gazdagította nemzetünk kulturális hagyatékát.

Fotó:Bozsoki Valéria

Fotó:Bozsoki Valéria

A bánáti Torontálvásárhelyen született. A Belgrádi Zeneakadémián szerzett oklevelet, hivatásos muzsikusként kezdte pályafutását és zenetanárként folytatta. Az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskola, majd a Moša Pijade Gimnázium megbecsült pedagógusáról sok diák mondhatja el, hogy megszeretette velük a zeneirodalom legszebb alkotásait, az éneklést, a muzsikálást. Később az Újvidéki Rádió producereként a magyarnóta- és népzenefelvételeket felügyelte, tartotta a kapcsolatot a zenekarokkal, énekesekkel, kórusokkal, hangszerelt, s ha kellett, adásokat szerkesztett. Amikor többedmagával rádöbbent, hogy veszélybe került a magyar nóta, Horvát Lászlóval és a torontálvásárhelyi Mérges Sándorral meghirdették az első vajdasági magyarnóta- és csárdásfesztivál pályázatát, s új nótaszerzőket, előadókat kerestek. Gábor Károly ezen fáradozott folyamatosan 23 éven át. Az eredmény több mint 600 új rádió- és televíziófelvétel, adások, hangversenyek itthon és külföldön. Az alkotóknak az a csoportja, amelynek – a fesztiváli bizottság elnökeként – az élén állt, nemcsak a vajdasági, hanem az egyetemes magyar nóta állományát gazdagította.

A temetésen Mikes Teréz nyugalmazott magyartanár Kosztolányi Dezső Halotti beszéd című versének részletével búcsúztatta. Az óbecsei Stefaniga Csaba hegedűn eljátszotta Az akácos út kezdetű magyar nótát, érzékeny búcsút véve a sokak útját szeretettel egyengető zenepedagógustól, akit a Teremtő 80. életévében szólított magához.

Bízunk abban, hogy akitől szomorú szívvel búcsúzunk, azzal valamennyien az örök otthonban, a krisztusi feltámadásban együtt leszünk, hiszen az elvesztés a hívő ember számára az újjászületés – mondta a gyászszertartáson Erhard Róbert, az újvidéki Mária neve plébánia esperesplébánosa, arra biztatva az elhunyt gyászoló leányait, családtagjait és a jelenlevőket, legyünk hálásak, hogy Károly küldetésének: a művelődésnek, az oktatásnak, a közéletnek szentelte az életet.