2024. március 29., péntek

A bajnok benned él!

Vasárnap rendezik meg a Funchesstic szórakoztató sakkfesztivált Palicson

A Funchesstic szórakoztató sakkfesztivál idén is színes programmal várja az érdeklődőket. A rendezvényre vasárnap kerül sor a palicsi Vigadó épületében. Vetélkedők, ügyességi játékok, Sakkszimultán Show, sakkverseny, manga-rajzkiállítás, arcfestés, sakkárverés, kézműves foglalkozás, tombola és megannyi izgalmas program várja a látogatókat. Ezenkívül 11 óra 30 perctől Tóth Tibor A mi sporthőseink című könyvének bemutatójára és Szalai Attila karikatúra-kiállítására is sor kerül.

– A Funchesstic programja a kezdetek óta öt pilléren áll: van művészeti, szórakoztató, verseny, oktató és jótékonysági része. Reggel 9 órától éjfélig öt program zajlik párhuzamosan. A jótékonysági program a rendezvény szempontjából igen fontos. A fesztivál által segíteni szeretnénk, illetve minket is jótékony emberek támogatnak, hogy a jövőben is meg tudjuk szervezni ezt a eseményt – nyilatkozta lapunknak Rózsa Zsombor, a Funchesstic fő szervezője. Mint kiemelte, ez a fesztivál minden korosztályt megszólít, az óvodásoktól egészen az idősekig. Azoknak szól, akik már jól tudnak sakkozni, illetve azoknak, akik még nem ismerkedtek meg ezzel a játékkal.

– Az idei Funchesstic jelmondata: A bajnok benned él! Ennek oka, hogy a magyar sport napja május 6-án lesz, a sakkfesztivál után egy nappal. A legnagyobb vajdasági magyar sportolók a Sakkszimultán Show keretében megmutatják azt, hogy mennyire tudnak és szeretnek sakkozni. Ezt Sánta Zoltán és Zvekán Péter, a Pannon Rádió műsorvezetői vezetik majd, és a sportolókkal Farkas Sándor fog sakkozni – osztotta meg velünk Rózsa Zsombor. Mint mondta, a legkisebbek számára a délelőtti programok lehetnek érdekesek, például a Sakk-Tesz-Vesz vetélkedő vagy a Game, set & chess! ügyességi sakkos sportvetélkedő.

– Az általános iskola felső osztályaiba járók számára a Helló Felség műveltségi sakkvetélkedő, a Superstar Quiz sakklépéses sportkvíz, a Sakk Rázzad! sakkos táncpárbaj, illetve a Chess Kombat sakkos párbajshow lehet izgalmas és érdekes. A Halhatatlanok sakkszimultánja a műértő közönségnek szól. Öt különböző művészeti terület képviselői fogtak össze, hogy egy performance-kiállítást alkossanak, amelyen szerepet kap a térrendezés, a szobrászat, a költészet, a színjátszás és a sakk is. A program lényege, hogy elhunyt vajdasági hírességeknek szeretnénk emléket állítani – mondta Rózsa Zsombor.

A Funchesstic esti részében a zene veszi át a főszerepet. Fellép a The Sparks zenekar, a magyarországi Stolen Beat együttes, valamint a Sound Master. A fesztivál szervezője a szabadkai Aragóniai Beatrix Sakk Klub, fő támogatója pedig a Magyar Nemzeti Tanács, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa és a Szekeres László Alapítvány. A rendezvényre a belépés ingyenes.