2024. április 25., csütörtök

Táncoló tavasz a Népkörben

Április 29-e a tánc világnapja, és erről a világ számos országában különböző táncos rendezvényekkel emlékeznek meg. Szabadkán a Népkör Magyar Művelődési Központ csaknem két évtizede kiveszi a részét a tánc világnapjának megünnepléséből. Nem volt ez másképp az idén sem, hisz szombaton este sokadik alkalommal rendezték meg a Táncoló tavasz elnevezésű programot. A kezdetben helyi jellegű gyermek- és ifjúsági néptánctalálkozó mára regionálissá vált, és a fellépők között számos vajdasági településről érkező csoport mellett magyarországi előadókkal is találkozhattunk.

A Népkör legfiatalabb néptáncosai, az Aranykapu táncegyüttes tagjai vásári jelenetet mutattak be (Benedek Miklós felvétele)

A Népkör legfiatalabb néptáncosai, az Aranykapu táncegyüttes tagjai vásári jelenetet mutattak be (Benedek Miklós felvétele)

Rumenyákovity Szilvia, a Népkör programszervezője, a néptánc szakosztály művészeti vezetője lapunknak elmondta, hogy a Nojcsek Hagyományőrző és Művészeti Egyesülettel közösen szervezett rendezvény célja a tánc népszerűsítése, és azon belül is a magyar néptánc értékeinek bemutatása.

– Nagyon fontos, hogy a táncosok nemcsak azért választják a táncot, hogy a mozgásukat fejlesszék, vagy megtanulják más tájegységek táncait, hanem azét is, mert ez egy közösség, mivel a táncnak közösségépítő ereje van. Emellett nevelő szerepe is van, úgyhogy a gyermekek, akik ide járnak, nemcsak táncolni tanulnak meg, hanem megtanulnak csoportban dolgozni, közösségben működni, és nagyon sok pozitív energiát kapnak. A számos vajdasági vendég mellett magyarországi fellépőink is vannak. A kiskunhalasi Kiskun Táncegyüttessel az elmúlt években sikerült szoros együttműködést kialakítanunk, és ma este a Róna Táncegyüttessel közösen állnak színpadra. A vajdasági vendégeink közül ki kell emelnem a horgosiakat, akikkel nyáron közös tábort is szervezünk, illetve a királyhalmiakat, akikkel az elmúlt időszakban több rendezvényen is együtt léptünk színpadra – fogalmazott Rumenyákovity Szilvia.

A rendezvény zenei kíséretéről Bittó Nándor és zenekara gondoskodott.

A Táncoló tavasz a táncosok mellett lehetőséget nyújtott a népművészet egyéb területein aktív csoportok bemutatkozásának is, többek között a közelmúltban Újvidéken megrendezett Szólj, síp, szólj vetélkedőn sikeresen szerepelt énekesek produkciójába is belehallgathattunk.

A rendezvény támogatója a Szekeres László Alapítvány, valamint a Nemzeti Kulturális Alap.