2024. április 19., péntek

A népdal gyógyír a léleknek

Lefelé folyik a Tisza… címmel szerveztek nemzetközi népzenei műsort Óbecsén

Szerelemről, bánatról, katonaságról, bármiről is szóljon, a népdal ma is gyógyír a léleknek. Kiváló bizonyíték erre a Lefelé folyik a Tisza… című nemzetközi népzenei műsor, melyet az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben szombaton, április 27-én tartottak meg tizedik alkalommal. A szervezők törekszenek arra, hogy a vendégek között a község népdalcsoportjai, zenekarai is fellépjenek, továbbá azok a csoportok, akikkel szoros barátságot ápolnak. Több vajdasági kórus mellett magyarországi együttesek is felvonultak.

Több mint százötvenen énekelték együtt a rendezvény címadó dalát (Ricz Róbert felvétele)

Több mint százötvenen énekelték együtt a rendezvény címadó dalát (Ricz Róbert felvétele)

Az óbecsei Botra férfikórus tagjai a Tisza menti lakodalmas hagyományokból készítettek válogatást (Ricz Róbert felvétele)

Az óbecsei Botra férfikórus tagjai a Tisza menti lakodalmas hagyományokból készítettek válogatást (Ricz Róbert felvétele)

A több mint két órás műsor résztvevőit dr. Molnár Viktor, a Petőfi kultúrkör alelnöke köszöntötte, kiemelve a rendezvény fontosságát.

– Szervezők, fellépők, vendégek és nézők együtt alkotják a közösséget, ami létrehozta és élteti ezt az eseményt. Nélkülünk nem lenne ilyen. Valószínű, hogy lenne más, hiszen sok ember sokféleképpen fejezi ki magát, de pont ilyet csak mi tudunk, mert ez a mi örökségünk, a mi kultúránk, a mi helyünk a világban. Büszkén vállaljuk, és nyilvánosan mindenkinek mutatjuk: mi ezt szeretjük, ápoljuk és őrizzük, hogy a következő generációk is megismerhessék és megszerethessék – hangsúlyozta dr. Molnár Viktor.

A fellépők között volt a Mórahalmi Parasztkórus, a csongrádi Röpülj, Páva Kör, a temerini Dalárda, a csókai Rákóczi Férfikórus, a gunarasi Rozmaring asszonykórus, a Péterrévei Tisza tamburazenekar, a bácsföldvári Kultúrkör ME asszonykórusa, valamint a helybeli Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Pendely, Csicsörke, Dúdoló és Botra népdalcsoportja. Ezenfelül vendégként fellépett a váli Bíbor néptánccsoport is, amelynek tagjai Óbecsén voltak szakmai körúton. A rendezvény támogatója a budapesti Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint az óbecsei önkormányzat.

A műsor végén a fellépők közösen énekelték el a rendezvény címadó dalát, kicsik és nagyok, több mint százötvenen álltak a színpadon.