2024. március 29., péntek

Milyen a vajdasági magyarság helye az Unióban?

Élni kell jogainkkal a május 26-ai európai parlamenti választásokon – Közösségi napok Magyarkanizsán

Közösségi napok elnevezéssel szombaton és vasárnap lakossági fórumot tartottak Magyarkanizsán a küszöbön álló európai parlamenti választások jegyében. Az Ifjúsági Otthonban megrendezett mintegy kétórás fórum a Délvidéki Sajtóklubbal vette kezdetét, majd Deli Andor, Deutsch Tamás európai parlamenti képviselők, valamint Pásztor István, a VMSZ elnöke szólt a népes közönséghez. Mindannyian a választásokon való részvétel fontosságára hívták fel a figyelmet. A második napon inkább a családokat megszólító programok várták a helybelieket.

Mi a tétje a soron következő választásoknak? – Deli Andor, Deutsch Tamás, Pásztor István a magyarkanizsai fórumon (Puskás Károly felvétele)

Mi a tétje a soron következő választásoknak? – Deli Andor, Deutsch Tamás, Pásztor István a magyarkanizsai fórumon (Puskás Károly felvétele)

A vajdasági magyarság helye az Unióban elnevezésű fórumon Deutsch Tamás és Deli Andor EP-képviselők, valamint Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke beszélgetett arról, hogy mi a tétje a soron következő választásoknak, valamint hogy az elmúlt öt évben miként tudták képviselni az unión belül a kisebbségi érdekeket.

Pásztor hangsúlyozta, első alkalommal élhetünk választási jogunkkal európai uniós választásokon, és közösségi érdekünk élni ezzel a joggal. Deutsch szerint 2019-ben olyan választás következik, ami előrelépést jelent a határon túli magyarok számára is.

– Most arra nyílik lehetőség, hogy az európai uniós országokban élő nemzeti kisebbségek mellett a jelen pillanatban még nem uniós tagországokban élő magyar nemzeti közösség is leadhassa voksát. Ez mind jelentős lépés a magyar nemzet határokon átívelő újraegyesítése szempontjából, éppen ezért azt gondolom, hogy a magyar nemzet felemelkedése szempontjából életbe vágó kérdésről van szó – mondta Deutsch.

Deli Andor képviselő arra fókuszált, hogy élnünk kell jogainkkal.

– Az elmúlt öt évben sikerült megvetni a lábunkat, tábort vernünk Brüsszelben az anyaországi támogatásnak köszönhetően. A vajdasági magyar közösség most már otthonosan tud mozogni Brüsszelben.

– Rengeteg konferenciát szerveztünk, ahol elmondhattuk a saját történetünket, azokat a témákat, problémákat, amik számunkra fontosak, amivel a vajdasági magyar közösség szembesül nap mint nap, a kisebbségi jogok megvalósítása során. Az Európai Parlamentben egy karéjba gyűlve az európai parlamenti képviselőkkel sikerült néhány olyan dokumentumot elfogadtatni, ami most nekünk egyfajta építőtéglánk lehet az elkövetkező öt évben – hangsúlyozta Deli.

A sajtóklubban Gajdics Ottó és Szentesi Zöldi László magyarországi újságírók taglalták, hogy Európában mit ér jelenleg az őshonos kisebbség szava, és hogy ez miként változhat a választások után. Gajdics szerint ugyan már megkezdődött e témában a változás, de még mindig nagy harcok várnak ránk.

Magyar Szóval felvértezve: Gajdics Ottó (balról) és Szentesi Zöldi László (jobbról) magyarországi újságírók (Puskás Károly felvétele)

Magyar Szóval felvértezve: Gajdics Ottó (balról) és Szentesi Zöldi László (jobbról) magyarországi újságírók (Puskás Károly felvétele)

– Soha nem felejtem el azt a mondatot, amit Brüsszelben hallottam az egyik képviselőtől, aki elmesélte, hogy megpróbálta felhívni a figyelmet a magyar kisebbség sorsára és az ellenük folyó dolgokra, és azt a választ kapta: ha olyan rossz nekik, minek költöztek oda? Innen indultunk, de mára már nagyjából mindenki tudja, mit hozott Trianon. Azt viszont nem tudnám mondani, hogy sok minden megoldódott volna, hiszen még nem sikerült azt a sorsdöntő kezdeményezést az asztalra tenni, amely a kisebbségek szempontjából lényeges – mondta Gajdics Ottó újságíró.

Arra a kérdésre, hogy van-e arra esély, hogy a választások után valami változik Európában, az Európai Parlamentben, Szentesi Zöldi László a következő választ adta:

– Erre semmi esélyt nem látok. Európa első embere egy olyan személy, aki nem garancia a változásra. Üresfejű bürokraták vezetik az Európai Uniót. Hogy a szülőföldjükön élő nemzeti kisebbségek Európa minden részén emberhez méltó életet élhessenek, annak előfeltétele, hogy a nemzetek Európája megerősödjön. Véget kell vetni ennek a liberális hegemóniának, amely most már nemcsak népeket, nemzeteket fenyeget, hanem a teremtés legszentebb kérdéseit is. Az előttünk álló választásnak tétje: megállítható-e a harmadik világ térnyerése, vagy hol állnak meg a nemzeti jogkörök? – emlékeztetett Szentesi.

A sajtóklub után Fejsztámer Róbert polgármester köszöntötte a résztvevőket, elmondta, Magyarkanizsán mindig is érdeklődtek a polgárok a politika iránt, és tisztában vannak azzal, hogy miért is fontos az európai parlamenti választásokon részt venni.

A szombati közösségi nap Magyarkanizsán képkiállítással és magyarországi, vendégszínházi előadással zárult. A második napon, vasárnap a családoké a főszerep. Délután a Tisza-parton a gyerekeknek szerveztek programokat. Fellépett a Zenegér együttes, kézműves foglalkozásokat tartottak, bűvész szórakoztatta a gyerekeket és felnőtteket, valamint családi olimpiát is szerveztek. A Hungarikum utcát, a helyi értéktár-kiállítást is meg lehetett tekinteni, csakúgy, mint a Losoncz Rezső-emlékkiállítást, és egész délután a kisállat-simogató, arcfestés, légvár is a rendelkezésre állt.