2024. április 25., csütörtök
ÉRDEKES HONLAPOK

Filmkereső, képkiállítás és interaktív múzeumi gyűjtemények

Napilapunk munkatársával is sokszor megesett már, hogy egy istenért nem jutott eszébe egy-egy olyan mozifilm címe, amely a haverjaival történő beszélgetés során felmerült, viszont egy-egy kulcsjelenet elmesélésével, vagy éppen az egyik szereplő nevével nem volt semmi gond. Ilyen jellegű esetekben nyújthat komoly segítséget a What is my movie? elnevezésű oldal (www.whatismymovie.com), amelynek keresőjében az általunk emlékezett dolgok alapján leírhatjuk a keresett alkotást, az meg számunkra előkeresi a lehetséges opciókat. Az oldalon természetesen kereshetünk az alkotás rendezője és stáblistája alapján is.

***

Amatőr IT történészeknek és a klasszikus házi számítógépek (ZX Spectrum, Commodore, Amiga stb.) egykori tulajdonosainak és retró lelkületűeknek is érdekes lehet a World of SAM című oldal (www.worldofsam.org), ahol mindent megtudhatunk a Miles Gordon Technology a ZX Spectrum szellemi örököseként legyártott számítógépről, beletekinthetünk a vele futtatható játékok demo változatába, és elcseveghetünk mindazokkal, akik kedvelik ezt a számítástechnikai történelmi ereklyét.

***

Az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA) Rosetta műholdja öt évvel ezelőtt landolt a mozgó 67P/Csurjumov-Gerasimenkó üstökösre. A Rosetta által a küldetés során készített fotókat most bárki ingyenesen megnézheti az űrügynökség képtárában (www.imagearchives.esac.esa.int), beleértve az utolsó, 2016 nyarának végén, őszének elején készített sorozatot is. Az oldal egyedüli hátulütője a képek közötti keresgélés, mivel a gyűjteményben nem kronológiai sorrendben tették közzé a fotókat, hanem a küldetés legfontosabb momentumai alapján osztották fel a szonda Ososri (fő) és navigációs kamerája által készített fotók között.

***

A londoni Hayward Képtár a munkatársunk által is sokat idézett Google Arts & Culture szolgáltatással karöltve, a galéria fennállásának 50. évfordulója alkalmából válogatást (www.artsandculture.google.com/project/hayward-gallery-at-50) tett közzé, az itt, az elmúlt fél évszázadban  megnyílt legjobb kiállítások anyagából, melyekből többek között megtekinthetjük a Matis alkotásaiból összeállított retrospektív tárlatot, de megtekinthetjük a múlt évszázad nyolcvanas és kilencvenes éveiben kiállított nagyszabású művészi installációkat és a kortárs alkotók interaktív alkotásait is. A gyűjteményben több mint 1000 kép mellett a képtárban található építészeti terveket is bedigitalizálták és közzétették.

***

Amszterdamban az új metróvonal alagútjának az Amstel folyó medre alatt történő ásása közben kitermelt földet ellentétben a hazai gyakorlattal nem szállították el hulladékként, hanem régészeti leletek után kutatva tüzetesen átvizsgálták, s így több mint 700 ezer, különböző korokból származó tárgyra bukkantak. A Below the Surface (www.belowthesurface.amsterdam/en) ezeket mutatja be egyfajta interaktív múzeum formájában, azzal, hogy minden közzétett leletet megfelelőképpen dokumentáltak és az információkat párosították a kérdéses tárgyhoz.

***

Valahogy mindegyik jelentősebb hazai és magyarországi múzeum honlapjának úgy kellene kinéznie, mint néhány észak-angliai múzeum anyagát bemutató 100 Objects North című oldalnak (www.100objectsnorth.co.uk), amelyeken a neolit idejéből származó kőbaltától, a viking harisnyákon keresztül egészen a XIX., illetve XX. századi tárgyakig mutatja be a múzeumokban megtalálható archeológiai leleteket és régi ereklyéket. Az oldalon korszak, földrajzi lokáció és akár a tárgy mérete alapján is keresgélhetünk a gyűjteményben, s a képtár segítségével lehetőségünk van saját tematikus kiállításunk elkészítésére is.