2024. április 25., csütörtök
EGY EZOTÉRIAI TANÁCSADÓ NAPLÓJÁBÓL

L alakú ház

A rovatban részleteket találhatnak azokból a beszélgetésekből, amelyeket az eltelt 20 év folyamán jegyeztem fel. Minden történet valódi, csak a neveket változtattam meg a klienseim iránti diszkréció miatt. Bizonyára mindenki talál majd valami hasznosat a maga számára.

– Szeretnék tanácsot kérni. Mivel nagyon sok a probléma a házam formájával, a szobák elhelyezésével, a ház állapotával, mit tanácsol ön, a keleti filozófia szerint mi volna a legjobb? Hallottam a feng shuiról, amit igencsak sokan kipróbáltak és dicsértek, vettem is egy erről szóló könyvet, de nem igazán találom fel magamat benne.

Azután pedig hallottam egy másik irányzatról, melynek neve vasztu vagy vaszati, de nem látom értelmét, hogy egyedül tanulmányozzak egy könyvből, mert szerintem, hogy valamit megtanuljak belőle, legalább 10–20 könyvet kellene áttanulmányoznom. Melyik irányzatot tartja ön jobbnak, esetleg szabad-e őket kombinálni? Konkrétan mit tehetek? A házam L alakú, s hallottam, hogy ez nem jó. Nem is vagyok benne boldog. Vacak, nehéz munkám van. A pénzügyi gondok pedig hatalmasak.

– A feng shuinak is a gyökerei India védikus kultúrájába nyúlnak vissza, amely ott Vasztu néven ismert. A Vasztu tudományát az ötezer éves védikus irodalom köteteiben találhatjuk meg. Kb. 2000 évvel ezelőtt kínai szerzetesek érkeztek Indiába, hogy annak kultúráját tanulmányozzák. Ebben az időben került át Kínába több védikus művészeti ág, mint pl. a harcművészetek, az építészet, valamint a buddhizmus. Az évezredek során természetesen a feng shui és a Vasztu eltérő irányban fejlődött tovább, ez az oka annak, hogy ma már kevés hasonlóságot mutat a két építészeti irányzat, ám mindkettő igen hatásos. A Vasztu „európai vagy modern változatát” nevezzük Vaszatinak. Új épület tervezése és építése során az asztrológia segítségével kiszámíthatjuk azt a kedvező időpontot, illetve bolygóállást, amikor érdemes elkezdeni az építkezést, s fontos, hogy melyik égtájon vannak ablakok, ajtók, sőt a benti szobák elhelyezkedése is fontos, a bútorokkal együtt. A házon belül megtalálhatjuk a védikus asztrológia összes bolygóját, amelyek egy-egy égtájat, egy-egy helyiséget, illetve berendezési tárgyat uralnak. Nem mindegy ezért, hogy az egyes helyiségeket hogyan kapcsoljuk egymáshoz és melyik égtájon helyezzük el őket, hiszen a nem megfelelő helyiségkapcsolatok a házon belül kedvezőtlen bolygókapcsolatokhoz vezethetnek.

Bármilyen épületről vagy telekről is legyen szó, annak a legértékesebb és egyben legérzékenyebb területei az északi, északkeleti, keleti, és a középső részei. Minden egyes telken vagy épületen belül létrejön egy energiamező, energiaáramlás alakul ki a telkünkön, az épületen, vagy akár csak a szobán belül. Ezt a tényt nemcsak a több ezer éves védák, de több híres fizikus is alátámasztja.

Pénzügyi helyzetünk is nagyban függ attól, hogy egy-egy égtáj milyen minőséggel rendelkezik, illetve hogy a lakás vagy akár az üzlethelyiség melyik részén helyezzük el az értéktárgyakat, vagy a pénzt. A pénzáramlás szempontjából legérzékenyebb a Merkúr uralma alatt álló észak. Amennyiben a lakás északi része nagyon le van blokkolva (ablaktalan, ráadásul egy hatalmas szekrény is áll ott), akkor ezzel sikerült meggátolnunk a pénz beáramlását otthonunkba, vagy akár az üzletünkbe. Ideális esetben a lakás északi része nyitott, vagyis van rajta ajtó vagy ablak, s nincsenek ott nehéz bútorok, emellett az ott található helyiségnek kedvező a funkciója (tehát nem egy vécé vagy egy lomtár van ott). Nagyon jó ezen az égtájon a tiszta víz jelenléte, akár csak egy vízzel teli kancsó formájában is. Az északon uralkodó Merkúr kedvező hatását zöld színek használatával és egy spirituális Merkúr yantra elhelyezésével tovább fokozhatjuk. Emellett értelme van kitenni a Jupiter yantrát is és létezik direkt pénz yantra is.

– Mik azok a yantrák?

– Ezek erős energiát áramoltató képek. Geometriai formák vannak rajtuk, háromszögek, négyzetek, körök, ferde vonalak, melyek az elemeket szimbolizálják (tűz, föld, víz és levegő). Néhol van pont is a közepén, ez az éter eleme, s leginkább lótuszvirág is van rajtuk. Fontosak a színeik is. Nem mindegy, hogy mikor készítjük vagy energetizáljuk meg a yantrát. Tehát  ablak fölé, ajtó fölé helyezzük, vagy a falra, ahol a probléma van.

Szeretném hangsúlyozni, hogy a legnagyobb hatást akkor érjük el, ha kombináljuk a különböző energiákat. Ha negatív energiák ellen szeretnénk védekezni, ha családi átok van rajtunk, ha irigyeink, esetleg ellenségünk van, akkor a kinti bagua tükör nélkülözhetetlen. Ez a feng shuihoz tartozik. Ha hiányzó részünk van a ház alaprajza szerint, egy kis bemélyedés, akkor a benti bagua tükör nélkülözhetetlen. Ha nincs sikerünk valamilyen életterületen, akkor minél több erősítést bedobunk, annál erősebb lesz a javulás. Ekkor a benti bagua tükör javulást hoz, főleg, ha megfelelő helyre tesszük, ezenkívül egy angyalpecsét hordozása vagy elhelyezése erősít a helyzeten, de ez már nem tartozik sem a feng shuihoz, sem a Vaszatihoz. Emellett egy programozott kristály használata is sokat erősít, ami szintén teljesen más energiákkal rendelkezik. Nos, egy vagy néhány yantra, mely tulajdonképpen egy papíron nyomtatott ábra, akár színesen, vagy csak fehér-feketén, igen erős energiákat vonz még be. Ha rossz bolygóállásunk van a születési horoszkópunkban, a védelmi amulett leginkább tartalmazza a yantrát is a tárgy mellett, mely lehet akár kristály, akár karperec, akár hűtőmágnes. Tehát minden egyedi esetben megmondom, hogy mi a legfontosabb, s esetleg a későbbiekben mi ajánlatos. Ha gyökeres változást akar valaki, akkor ajánlatos mindent bevetni, s ilyenkor több rezgést kell aktiválni.

Az ön esetében a benti tükör és a yantra elhelyezése a legfontosabb, mivel L alakú a ház. Ez igen kedvezőtlen alak, általában bizonyos hiányt hoznak a lakóknak. A problémát a hiányzó rész égtájából állapítjuk meg. Az L alak akkor áll fenn, ha a tető egy rangban van mindkét részen. Ha csak melléképületként, alacsonyabban van hozzáépítve a ház főépületéhez, akkor ezt csak kitüremlésként szemléljük, s ez nem okoz nagy problémát. Ahol viszont tényleg jelen van az L alak, akkor gondolatban hozzárajzoljuk a hiányzó részt, s a hiányzó sarok helyére odaültetünk egy fát vagy bokrot, esetleg egy világítóoszlopot helyezünk oda, ez már egy gyógymód az energiák helyreállításának. Tehát ezt tegye meg ön, pótolja a hiányzó sarkot, emellett egy bagua tükröt tesz az egyik falra, mely mögött a hiányzó rész van, egy-egy yantra kell ugyanezekre a falakra, plusz a pénz yantrák, ha külön a pénzt is akarja aktiválni. Megmondja, hogy melyek a hiányzó égtájak. Például, ha észak hiányzik, akkor a feng shui szerint a karrier területén lesz gondja valakinek, vagy mindenkinek ebben a házban. Ugyanekkor, a Vaszati szerint pénzbeli gond is lesz. Tehát, mindkettő aktiválva van, ha hisz ön ezekben az energiákban akkor is, ám akkor is, ha sose halott róluk. Önnek hiányzó rész-e észak, s emellett melyik az az égtáj, amely hiányzik, északnyugat, vagy északkelet? Ez a yantrák miatt a fontos, hogy tudjam, melyiket készítsem önnek.

– Jól mondja ön, hiányzik észak. Plusz északkelet is. Küldje tehát a benti tükröt és ezeket a yantrákat. Mire hat ki északkelet?

– A szerelemre, a pénzre és a hitre a Vaszati szerint, a feng shui szerint pedig a hitre, az égi és földi segítségre.

– Hm, szerelem, az nemcsak a filmekben van? Nos bőven van mit javítani rajta. Hitem pedig tényleg nincs, senki sem segít rajtam.

– Egyelőre ennyit tegyen meg, biztosra veheti a javulást.