2024. április 23., kedd

Óvatosságra intett Haftarral kapcsolatban az ENSZ líbiai különmegbízottja

Óvatosságra intette a nyugati kormányokat Ghassan Salamé, az ENSZ líbiai különmegbízottja hétfőn Halífa Haftar líbiai tábornok támogatásával kapcsolatban, ám elismerte azt is, hogy a tábornokkal számolni kell a líbiai rendezés során.

Halifa Haftar (fotó: AP/Beta archív)

Halifa Haftar (fotó: AP/Beta archív)

"Nem hagyhatjuk teljesen figyelmen kívül a +Haftar jelenséget+, de nem nem fogadhatjuk el mindenestül a politikai programját sem" - jelentette ki Salamé párizsi látogatásakor, melynek során találkozott Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszterrel is.

Hozzátette azt is, nem biztos benne, hogy a líbiai nép nagy része támogatja a tábornok elképzeléseit.

"Ő (Haftar) nem Abraham Lincoln, vannak azonban jó tulajdonságai, és egyesíteni akarja az országot - szögezte le Salamé, az Egyesült Államok legendás elnökére utalva, aki megóvta országát a kettészakadástól.

Salamé kétségeinek adott hangot Haftar demokrácia felé való elkötelezettségével kapcsolatban is, kiemelve, hogy a fennhatósága alatt álló területeken a tábornok "vasököllel" kormányoz.

A különmegbízott óva intett a kormányokat attól is, hogy Haftarban az észak-afrikai ország "erős emberét" lássák: "A támogatóknak ugyanis fel kell készülniük annak dilemmájára is, hogy az +erős ember+ talán nem is olyan erős, amilyennek látszik" - tette hozzá.

A különmegbízott európai körúton van, amelynek célja a tűzszünet előmozdítása és a béketárgyalások folytatására tesz kísérletet.

A tábornok április elején indított nyugat-líbiai offenzívája óta a nyugati nagyhatalmak közül Franciaországot a tripoli székhelyű líbiai egységkormány azzal vádolta, hogy a líbiai káosz során mindkét félt támogatja.

Franciaországot áprilisban több diplomata és elemző bírálta, mert megakadályozott egy európai uniós határozat elfogadását a líbiai válsággal kapcsolatban, Haftarra nézve túl kritikusnak ítélve azt. A közleményt - amely a katonai műveletek azonnali leállítására szólít fel - később, a Párizs által kért módosításokkal, elfogadták.

Az eddig Líbia keleti és déli részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok és Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) elnevezésű fegyveres csapata április elején indított offenzívát a nemzetközileg elismert egységkormány által ellenőrzött nyugat-líbiai területek - köztük a főváros, Tripoli - ellen. A tábornok ezt azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban a tábornok igazi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.