2024. április 25., csütörtök
KÖZÖS SZÜLŐI ÉRTEKEZLET A PETŐFI SÁNDOR MMK-BAN

Támogatások a magyarul tanuló kisdiákok szüleinek

A leendő elsősök beiratkozására vonatkozóan nemrégiben informatív jellegű szülőértekezletet tartott Vicsek Annamária államtitkár. A Petőfi Sándor MMK-ban elmondta, hogy az iskolanépszerűsítő szülőértekezlet lényege az, hogy a három újvidéki iskola, amelyekben magyar tannyelvű oktatás folyik (Sonja Marinković Általános Iskola, Petőfi Sándor Általános Iskola és József Attila Általános Iskola) bemutatkozzon.

Kasza Csongor felvétele

Kasza Csongor felvétele

– Velünk voltak az igazgatók, az igazgatóhelyettesek, valamint azok a tanító nénik, akik a leendő elsősöket fogják tanítani. Azt hiszem, ez egy fontos lehetőség a szülőknek, hogy megismerjék az iskolák specifikumait – magyarázta. Az összejövetelen pszichológus tartott előadást arról, hogy miért fontos az iskolaválasztás a család életében, hogy melyek azok a szempontok, amelyeket az iskolaválasztás során szem előtt kell tartani.

– Az évek során több programot kapcsoltunk be, többfajta támogatásban részesülnek azok a családok, amelyek magyar tannyelvű iskolába íratják be gyermeküket. Ezek a következők: a magyar kormány Szülőföldön magyarul tanulmányi támogatása évente egy alkalommal kerül kifizetésre, a pályázat leadása áprilisban a CMH-irodában, a Svetozar Miletić utca 4. alatt, 021/420-107, a kifizetés a szülő számlájára novemberben, a Rákóczi Szövetség támogatása (ajándék-mesekönyv, iskolatáska és 10.000 forint összegű ösztöndíj), a Magyar Nemzeti Tanács támogatása (iskolakezdő tanszercsomag, napközi az 1–4. osztályig, szakmai támogatás a magyar osztályokban tanító pedagógusoknak).

Itt vannak a Petőfi Sándor MMK programjai is: szombati játszóház, nyári tábor, rajzszakkör, néptánc és szabadtánc – emlékeztetett Vicsek Annamária.