2024. április 25., csütörtök

Jubileumra készülve

Közgyűlést tartott a kishegyesi önkéntes tűzoltó testület – Számos versenyen és kivonuláson vettek részt tavaly a kishegyesi tűzoltók – Kiadvány jelenik meg, és tűzoltóbemutatót tartanak a t

A kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület a közelmúltban tartotta meg éves közgyűlését, amelyen a múlt év eredményeiről számoltak be. Szűgyi István, a testület elnöke elmondta lapunknak, hogy igen aktív évet hagytak maguk mögött az önkéntes tűzoltók, nagyon szép sikereket értek el a tűzoltóversenyeken.

– Tavaly részt vettünk a XI. Nemzetközi Hagyományőrző Tűzoltóversenyen, Budapesten. A megmérettetésen a női és a férfi csapatunk is részt vettek, és mindkét csapat szép eredményekkel tért haza. A férfiak két második, a nők pedig egy második és egy harmadik helyet szereztek meg. Ősszel részt vettünk a topolyai községi tűzoltóversenyen is. Ezen az ifjúsági csapatunkból 35 fiatal versenyezett. Emellett a szenior csapatunk részt vett egy krivajai tűzoltóversenyen, a férficsapat pedig egy hagyományos tűzoltóversenyen és bemutatón Péterváradon – számolt be az elnök, majd arról is szólt, hogy a versenyekre való eljutást, akárcsak az alaptevékenységek végzését, anyagilag Kishegyes község önkormányzata és a kishegyesi helyi közösség támogatta.

Az önkéntes tűzoltó testület a múlt évben is nagy figyelmet szentelt a tűzmegelőzésnek – számolt be az elnök. A községi aratási törzskar felhatalmazásával ők gondoskodtak az aratáson részt vevő mezőgépek tűzvédelméről. A község területén összesen 149 traktort és 51 kombájnt ellenőriztek. Emellett egészben évben  ellenőrizték a tűzoltó berendezéseket – mondta el Szűgyi. A tűzmegelőzés mellett intervenciókban is részt vettek az önkéntes tűzoltó testület tagjai, 43 alkalommal vonultak ki, ebből 40 volt tűzeset. Az intervenciókra összesen 292 munkaórát fordítottak, emellett 49 órát töltöttek különböző munkaakciókkal, például részt vettek a tűzoltóotthon megrongálódott kerítésének bontásában, kamiont javítottak stb. A testület elnöksége a múlt évben háromszor ülésezett – tudtuk meg az elnöktől.

Az éves közgyűlésen arról is szó volt, hogy a Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület az idén ünnepli fennállásának 145. évfordulóját. Ennek apropóján őszre  jubileumi ünnepséget szerveznek, igen gazdag programmal – számolt be Szűgyi. Nagyszabású tűzoltóbemutatót tartanak, amelyen bemutatkoznak a gyerekcsapatok, lesz hagyományőrző tűzoltóbemutató és egy látványos bemutató. Sor kerül egy tűzoltókiállításra, amelyen régi tűzoltófelszerelést és ereklyéket fognak kiállítani. Ezzel kapcsolatban kisebb gyűjtést is tartanak a faluban. A jubileum kapcsán egy kiadvány is megjelenik – tudtuk meg az elnöktől –, dr. Szőke Anna néprajzkutató a kishegyesi tűzoltószokásokat, hagyományokat fogja feldolgozni néprajzi szempontból – mondta.