2024. április 18., csütörtök

Újjáéledt a Tisza-parti strand

Adán munkaakcióval készítették elő a folyóparti strandot a majálisozásra és a fürdőidényre

Az adai Tisza-parti fürdőhely és környékének rendezésére munkaakciót tartott csütörtökön Ada község önkormányzata az I. és a II. helyi közösség támogatásával, a helyi nyugdíjas-egyesület és a Zöldike természetvédelmi szervezet tagjainak közreműködésével, valamint a Standard kommunális közvállalat hozzájárulásával, amely mindehhez munkagépet biztosított. Búcsú Attila, Ada község képviselő-testületének elnöke, a munkálatok koordinátora elmondta: a terület rendezésével és fejlesztésével rendezettebb körülményeket kívánnak biztosítani egyelőre a kirándulóknak a majálisozáshoz, majd utána a fürdőzőknek a június 15. és szeptember 15. között tartó fürdőidényre.

A munkaakció részvevői(Csincsik Zsolt felvétele)

A munkaakció részvevői(Csincsik Zsolt felvétele)

– A munkaakció a május elsejei ünnep előtti nagytakarítást és rendrakást szolgálja. Majálisra az emberek szeretnek kimenni a természetbe, ezért szeretnénk, hogy minél rendezettebb legyen a Tisza-parti strand és a környéke – magyarázta Búcsú Attila. – A munkaakció előtt tragikusan nézett ki a strand, rengeteg szemét volt szétdobálva, lehullott gallyak hevertek mindenfelé, mi ezeket feltakarítottuk, és összeszedtük a szemetet. Szerdán motoros kaszával lekaszálták az egész területet, amely a kemping és a víkendtelep között helyezkedik el.

Az ősszel ültettünk nyolcvan darab nyárfacsemetét is, amelyeket egyszer már meglocsoltunk, de újra meg kell. Télire felvittük a régi és azokat az új padokat, amelyek tavaly készültek el, és kerültek ki a strandra. Most lehoztuk az öt-öt új és régi padot, illetve idén három újabb padot tettünk ki, június 15-ig még két újabb is idekerül. Van víz is, miután kihelyeztük a tusolókat és a csapokat. Egy földműves vetés-előkészítő munkagéppel megmunkálta a fövenyt, mert gyorsan nőtt a paréj.

Most nagyon szépen néz ki a fürdőhely, de sajnos a tapasztalat az, hogy a fürdőszezonig majd egy-két alkalommal újra meg kell dolgozni a gyorsan növő gaz miatt. Valószínűleg már a majálisra visszakerül a móló a folyóra. Mást oda nem tervezünk, majd meglátjuk, ha nagyon nő a nád, akkor kipucoljuk kézzel, mert nincs olyan gépezetünk, amivel ezt elvégezhetnénk. A nehéz földmunkálatokat már lebonyolítottuk az ősszel.

A tél beállta előtt legyalultuk a strand dombos részét, amely így jobban belátható és simább lett. Az idén erre nem kell gondot fordítani, majd meglátjuk, hogy a jövőben szükséges lesz-e. A június 15-ei fürdőidénynyitó előtt tervezünk még egy munkaakciót, amikor kihelyezzük az öt nádtetős napernyőt a padokhoz. Továbbá a tervek szerint a strandra tíz darab nádtetős napernyőt teszünk. Akárcsak tavaly, az idén is tervezzük, hogy a fürdőidény alatt a takarítók mindennap összegyűjtik a szemetet, hogy tisztaság legyen. Sajnos, az a tapasztalat, hogy a fiatalok nem igazán látják meg a szemeteskosarakat, illetve duhajkodnak is, itt-ott törött padok vannak, azokat majd kijavítjuk.

A régi, összetört betonpadokat pedig elszállítjuk, várhatóan a napokban. Emellett az I. helyi közösség biztosít öt betonszemetest, azokat a strand központi részén helyezzük el. Rendbe tesszük a játszótereket is, a törött részeket megjavítjuk. Észrevehető, hogy az utóbbi két-három évben minőségi fejlődés történt a Tisza-parti strandon, hiszen előtte húsz évig nem igazán törődtek vele. Az a problémánk, hogy ennek a területnek a Vode Vojvodine közvállalat a tulajdonosa, nem az önkormányzat birtokolja.

A kávézó tavaly már működött, az idén majálisra kinyitnak, de teljes kapacitással majd a strandszezon kezdetétől üzemelnek. A fürdőidényre tervezzük még a parkoló bővítését zúzott kővel, mert nagyon jó bevált, nincs sár. A jelenlegi parkolót még ötven méterrel megtoldanánk a helyi közösségekkel közösen, amelyek biztosítják az alapanyagot, az önkormányzat pedig a munkagépeket – nyilatkozta Búcsú Attila.