2024. április 25., csütörtök
ASZTALITENISZ-VB, BUDAPEST

Elmaradt a címvédés vegyes párosban

Liu Si-ven lenullázta Ding Ninget

A 2019-es asztalitenisz-világbajnokság hatodik napján közel telt ház és fergeteges hangulat fogadta a játékosokat a rendezvény helyszínén. Parádés labdamenetekből, jó mérkőzésekből és meglepetésekből az elmúlt öt napban sem volt hiány a budapesti Hungexpo termeiben, ám pénteken már éremátadásra is sor került.

A délelőtti programban női elődöntőket rendeztek, s bár két játszmán keresztül úgy tűnt, Ding Ning probléma nélkül jut be a döntőbe – ezzel negyedik vb-címére is pályázhat –, honfitársa, Liu Si-ven szabályosan átgázolt a háromszoros bajnokon. „Liu Si-ven nehezen vette fel a meccs ritmusát, ez meglátszott az első két szettben. A harmadiktól kezdődően azonban elképesztően gyors lett, én egyre nagyobb nyomás alá kerültem. Egyszerűen nem találtam ellenszert a támadásaira, ő pedig csak magabiztosabb lett” – nyilatkozta Ding Ning a meccs után. Liu Si-ven 11:5, 11:5, 11:0 és 11:2 arányban nyerte meg a szetteket. Amikor a mixzónában a szokatlan 11:0-s eredményről kérdezték, Liu annyit mondott, a világelső ellen egy pontot sem szabad elengedni. „Nincs külön szabály arra, hogy nem játszhatunk 11:0-t. Ding Ning a világ egyik legjobb pingpongozója, és az is a tisztelet jele, hogy egyetlen labdamenetet sem veszek félvállról” – zárta mondandóját a negyedik kiemelt kínai. A másik elődöntőben Csen Meng könnyedén, 4:0-ra verte Vang Man-jüt. Csen szeret a magyar fővárosban játszani, hiszen januárban ugyancsak az elődöntőben múlta felül honfitársát. A világbajnokság egyetlen kínai házidöntőjét Liu Si-ven és Csen Meng ma (szombaton) 13 órakor játssza.

Ezt követően a férfi egyénik kerültek rivaldafénybe, ahol még a negyeddöntőbeli csaták zajlanak. A háromszoros olimpia bajnok Ma Long négy, viszonylag sima szettben verte meg Lin Kao-jüant, akinek így a januári budapesti World Tour-állomás után nem jött össze az újabb bravúr. A fő csarnokban a küzdőtér közepére felállított asztalon ezután a vb legjobb meccse következett: a kínai Liang Csing-kun a japán Koki Nivát verte hét játszmában. A kínai játékos minimális különbséggel nyerte meg az elsőt szettet, a másodikban azonban a japán bravúrja következett. Koki Niva 10:6-os hátrányt dolgozott le és fordított meg, így kiegyenlített. A mérkőzés iramát ezután Csing-kun diktálta, aki már 3:1-re is vezetett, amikor újabb fordulópont következett. A nyolcadik kiemelt japán visszajött a meccsbe, a mindent eldöntő szettben azonban a kínai ötpontos előnyre tett szert, amely túl nagy és ledolgozhatatlan különbségnek bizonyult. Liang a győztes pont megszerzése után jobb lábára mutatott, ám egy apró hibának köszönhetően megnevettette a közönséget: a nevével díszített cipő ugyanis nem a jobb, hanem a bal lábán van, így a kivetítőn csak egy egyszerű lábbelit láthatott a szurkolósereg. A férfi egyéni alsó ágán lapzárta után folytatódott a küzdelem. A Mattias FalckSimon Gauzy meccsnek hála biztosan lesz európai érmes a számban.

Címvédés nincs, első kínai arany van

Csütörtökön este nyilvánvalóvá vált, hogy a férfi párosok döntőjében az Apolónia/MonteiroIonescu/Robles meccs győztese mérkőzik meg egy kínai duóval. A Ionescu/Robles román–spanyol kettős pazar játékkal ütötte ki a svédek párosát, a portugálok pedig küzdelem nélkül jutottak a fináléba, miután Timo Boll betegség miatt a páros számot is feladta. Pénteken délután a porondmester némi hang- és fényjáték segítségével mutatta be a vegyes páros finálé résztvevőit: a 2017-es bajnok japán Isikava/Josimura duót a kínai Hszü Hszin/Liu Si-ven kettős hívta ki. Az első két játszmát a kínaiak nyerték meg, a japánok azonnal reagáltak erre, s a harmadik szettben jókora előnyre tettek szert. Hiába azonban a 8:1-es és a 9:3-as vezetés, a szettlabdát csak 10:9-nél tudták kihasználni. Josimura a folytatásban mindent megpróbált, de a háta mögül ütött labdák sem lepték meg a kínaiakat, akik végül 4:1-re nyertek.

A bronzérmet a Patrick Franziska/Petrissa Solja német és a Fan Csen-tung/Ding Ning kínai duó szerezte meg.