2024. április 24., szerda
FORMULA–1

Bottas behúzta Bakut

A Ferrari az Azerbajdzsáni Nagydíjon sem tudta győzelemre váltani kezdeti tempófölényét, ehelyett a Mercedes újabb kettős győzelmet aratott, Valtteri Bottas pedig visszavette a vezetést a tabella élén.

A Baku utcáin kialakított pályán negyedszer gyűlt össze a Formula–1 mezőnye, és az edzések alapján még úgy tűnt, hogy a Ferrari előnye akár körönként egy másodperc is lehet a Mercedesekkel szemben. A kulcsfontosságú pillanatra, az időmérőre azonban fordult a kocka, és az olasz csapat ismét alulmúlta az elvárásokat. Charles Leclerc saját hibájából törte össze az autót a pálya legszűkebb pontján, így végül csak a 8. helyről rajtolhatott, Sebastian Vettelt pedig mindkét Mercedes legyűrte, így Bottas rajtolhatott az élről Lewis Hamilton elől.

A startot a brit kapta el jobban, és az első kanyarokba még egymás mellett fordult be a két ezüstszínű autó, de Bottasnak sikerült felülkerekednie. A keményebb gumikon erősen kezdő és tíz kör alatt csapattársát is utolérő Leclerc később hosszú időre átvette a vezetést, ugyanis eltérő taktikája miatt csak a verseny utolsó harmadában kellett kereket cserélnie, ám hiába vártak sokan arra, hogy a friss lágy gumikon a monacói majd levadássza ellenfeleit, nem tudott elég gyors lenni, így be kellett érnie az 5. hellyel.

Bár Hamilton az utolsó körökben elkezdett nyomást gyakorolni csapattársára, egy hibája után csata már nem alakult ki köztük, így a tavalyi hajrában kapott defekt után elégtételt vevő Bottas vezette célba a Mercedes zsinórban negyedik kettős győzelmét. A két pilóta eddig egyenlő arányban osztozott az első és második helyeken, a finn viszont egypontos előnyt őriz a tabellán az idéntől díjazott leggyorsabb körök miatt.

A harmadik Vettel és a negyedik Verstappen is többnyire tudták hozni a Mercedesek tempóját, így könnyen lehet, hogy ezt a győzelmet az időmérő döntötte el. A bakui pálya ezúttal nem hozott olyan kaotikus futamot, mint az elmúlt két évben. Volt azért pár rendkívül szokatlan közjáték a hétvége során: az első szabadedzést pár perc után törölték, amikor George Russell Williamse alaposan összetört egy rosszul rögzített csatornafedél miatt, majd az autóját elszállító daru fennakadt egy pálya feletti reklámtáblán… A versenyen pedig Daniel Ricciardo megmozdulása érdemelt citromdíjat: miután egy elmért féktávval a bukótérbe kényszerítette önmagát és Danyiil Kvjatot is, figyelmetlenül próbált visszatérni, és nekitolatott a Toro Rossónak.

Az Azerbajdzsáni Nagydíj végeredménye: 1. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 1:31:52,942, 2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) +1,5 másodperc hátrány, 3. Sebastian Vettel (német, Ferrari) +11,7, 4. Max Verstappen (holland, Red Bull) +17,4, 5. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) +1:09,1 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Bottas 87 pont, 2. Hamilton 86, 3. Vettel 52, 4. Verstappen 51, 5. Leclerc 47 stb.

Csapatok: 1. Mercedes 173, 2. Ferrari 99, 3. Red Bull 64, 4. McLaren 18, 5. Racing Point 17, stb.

FORMULA–E

Párizs felvillanyozva

A Formula–E a francia főváros utcáira költözött be a hétvégén: az ideiglenes pályát a központban, az Eiffel-torony és a két hete leégett Notre-Dame közötti Invalidusok terén alakították ki, ide látogat el a mezőny már negyedik éve.

A hihetetlenül szoros pontállás miatt ezúttal sem lehetett megjósolni az erőviszonyokat, és az éllovasokat hátrányos helyzetbe hozó időmérős lebonyolítás most is tette a dolgát, eddig kevesebb ponttal rendelkező pilótákat helyzetbe hozva. A pole-t Pascal Wehrlein szerezte meg, de utólag elvették az eredményét autójának szabálytalan guminyomása miatt. A két Nissan indult így az első sorból, de az ő reményeik sem tartottak sokáig: Oliver Rowland az élről csúszott ki, Sébastien Buemi pedig defektet kapott, de ha nem lett volna elég a fordulat, ekkor megnyíltak az égi csatornák is, megdolgoztatva a Michelin univerzális bordázott abroncsait, amelyek vízen és szárazon is működőképesek.

Ez rengeteg csatát és kicsúszást eredményezett, ám az élen Robin Frijns kellően óvatos tudott maradni, és a Virgin volánjánál első győzelmét szerezte a bajnokságban. Ezzel az őrült sorozat is folytatódott: a 8 futam 8 különböző nyertest hozott, Frijns pedig át is vette a vezetést a tabellán a most második André Lottererrel a nyakán.

A Párizs ePrix végeredménye: 1. Robin Frijns (holland, Virgin) 47:50,510, 2. André Lotterer (német, DS Techeetah) +1,3 másodperc hátrány, 3. Daniel Abt (német, Audi) +3,1, 4. Lucas di Grassi (brazil, Audi) +3,6, 5. Maximilian Günther (német, Dragon) +5,4 stb.

A bajnokság állása: 1. Frijns 81 pont, 2. Lotterer 80, 3. Da Costa 70, 4. Di Grassi 70, 5. D’Ambrosio 65 stb.

TÚRAAUTÓ-VILÁGKUPA

Elmaradt a Michelisz-siker

A túraautó-világkupa a Hungaroringen futotta szezonja második hétvégéjét, ami újabb három versenyt jelentett a mezőny számára. A gyengén sikerült marrákesi évadnyitó után mindkét magyar pilóta, Michelisz Norbert és Tassi Attila is erősebb szereplésre készült hazai pályán, szabadkártyásként pedig az idén már csak alkalmi résztvevő magyar csapat, a Zengő Motorsport is benevezett a teljesen újonc Tenke Tamással.

A hétvégén a Hondával versenyző két argentin, Nestor Girolami és Esteban Guerrieri alatt tűnt a leggyorsabbnak az autó: Girolami megnyerte az első, valamint az eső miatt rendkívüli izgalmakat hozó második versenyt is. Michelisz a harmadik futamra pole-t szerzett, ám a rajtnál Guerrieri és saját hyundaios csapattársa, Gabriele Tarquini is megelőzte. Az argentin műszaki okokból kiesett az élről, így az 57 éves Tarquinié lett a győzelem, Michelisz a 2. hellyel vigasztalódott, Tassi hétvégi legjobbja pedig egy 8. hely lett.