2024. április 25., csütörtök

Húszéves jubileumra Kistérségi Média Díj

Az adai Körkép lap múltjáról, jelenéről és jövőjéről a lap vezetőit, Varga Elfridét és Vastag Jánost kérdeztük

A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete fennállásának húszéves évfordulója alkalmából Kistérségi Média Díjjal tüntette ki márciusban a havonta megjelenő, kétnyelvű Körkép adai lap szerkesztőségét. A Panorama-Körkép Tájékoztatási Társaság által kiadott kistérségi újság Ada község lapja, amelyet hónapról hónapra huszon-egynéhány munkatárs készíti el a helybeli lakosoknak a helybeliekről.

A VMÚE-díjra nagy elismerésként tekintenek Adán (Csincsik Zsolt felvétele)

A VMÚE-díjra nagy elismerésként tekintenek Adán (Csincsik Zsolt felvétele)

Ezt emelte ki a Körkép erényeként Vastag János, a lap egyik alapítója és munkatársa, aki jelenleg a társaság igazgatóbizottságának elnöke. És ugyanezt hangsúlyozta Varga Elfride is, aki a társaság közgyűlésének vezetőjeként az utóbbi években meghatározó szerepet játszott a Körkép megújulásában és töretlen megjelentetésében. A díj kapcsán velük beszélgettem a szakmai díjról, a lapról és a munkatársakról, a megjelentetés nehézségeiről és a jubileumról.

Hogyan élték meg, hogy a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnöksége az idén a Körkép szerkesztőségének ítélte oda a Kistérségi Média Díjat?

Vastag János: Kellemes meglepetés volt a számunkra, hogy a húszéves újság jubileumára ennyire felfigyelt az újságírói szövetség elnöksége. Az elismerés nagyon megtisztelő és jólesett a figyelmesség, mert a húsz évvel az újságunk átlépte a nagykorúság határárát és közben folyamatosan megjelent. Az utóbbi években a nyári hónapokban egy-két számot összevonunk a szabadságok miatt, de olyan nem történt, hogy ne jelenjen meg bármilyen oknál fogva.

Varga Elfride: A díj átvétele után elmondtam az ünnepségen, hogy nagyon megható pillanat volt, mert ez egy nagyon nagy elismerés egy kistérségi újságnak. Csak köszönetet tudunk mondani, és hálásak vagyunk. Az idén ünnepeljük a lap húszéves fennállását, ami még ünnepélyesebbé teszi az évfordulót és meghatóbbá a díjat.

Az elismerés jó alkalom a visszatekintésre. Mikor, hogyan és miért jött létre a Körkép?

Vastag János: A múlt század 80-as éveiben majdnem minden vállalatnak, intézménynek volt saját újsága, amelynek köszönhetően a tájékoztatás nagyon színvonalas volt Ada községben. Majd következetek a kilencvenes évek és a háborús időszak. Elnémult a helyi média, a sajtó, a rádió és a televízió. A kilencvenes évek derekától már nagyon érződött a hiánya, különösen a nyomtatott sajtóé. Ezért felmerült bennünk, hogy Adán a két helyi közösség közösen kiadhatna egy tájékoztató jellegű lapot. Az ötlet 1998 végén született meg és a Muzslyai Újság lett a példaképünk. Sikerült megteremteni a feltételeket és 1999. március 24-re terveztük az első szám kiadását, amely már teljesen készen volt. Azonban bekövetkezett a NATO-légicsapás, emiatt kénytelenek voltunk elhalasztani a kiadást, és végül júniusban jelenhetett meg a lap. Jómagam, Molnár Csikós László és Krizsán Vilmos is, aki akkoriban a Magyar Szó tudósítója volt, úgy éreztük, hogy hiányzik egy lap, ami csak a helybeli lakosokkal foglalkozik. Nem is volt szándékunk belemélyedni a nagypolitikába, csak azzal kívántuk foglalkozni, ami velünk és körülöttünk történik Ada községben. Kezdve a művelődési egyesületektől, a helyi közösségeken át a községi önkormányzatig. A Körkép első fogadtatása rendkívül jó volt, mindenki várta az újságot, ami kezdettben tizenkét oldalon jelent meg fehér-fekete nyomásban nagyon egyszerűen. Három hónap után bővült az oldalszám és a tudósítók száma. Hat hónap után pedig színes borítóval jelent meg az újság. Időközben tizenhat oldalra, majd huszonnégy oldalra növeltük a példányszámot. Tizenöt éve pedig már huszonnyolc oldalon jelenik meg. Az újság lényege, hogy csak velünk foglalkozik és rólunk szól, és ami megtörténik Ada községben, azt tartalmazza. Az aktuális események mellett ezért a lapban megjelentek helytörténeti sorozatok, rámutattunk a hiányosságokra, amelyeket sokszor az újság hatására tettek rendbe, valamint helyi emberekkel közöltünk interjúkat és riportokat. Ezért lett a lap neve Körkép, hogy Ada község egészéről és minden településéről tájékoztasson és körképet nyújtson. Az újság alapító tagja volt Gecse István, dr. Molnár Csikós László, Krizsán Vilmos, Miroslav Belančić, Ljiljana Vlanikolin és jómagam, Vastag János.

Varga Elfride később kapcsolódott be a Körkép munkájába. Mikortól vesz részt az újság megjelentetésében?

Varga Elfride: Húsz évvel ezelőtt az adai I. és II. helyi közösség alapította és finanszírozta a Körkép megjelenését. Az II. helyi közösség titkáraként 17–18 éve vagyok részese az újság kiadásának, valamint az utóbbi 12–13 évben már tagja voltam a szerkesztőségnek is.

Az újságot azzal a céllal alapítottuk, hogy megjelentethessük az újságban a helyi közösségek számára fontos közérdekű információkat és a beruházásokat. A lap később vált községi újsággá, aminek köszönhetően a helyi önkormányzat is hozzájárult a megjelentetéséhez. Majd csatlakozott a törökfalui és moholi helyi közösség is. A Körképnél történt 2016-os változások hoztak még közelebb az újsághoz, miután az akkori főszerkesztő, Gecse István végérvényesen lemondott. A lap ekkor tizenhét éves volt, és a helyi közösségi tanácsával együtt úgy gondoltuk, hogy nem kellene veszni hagyni. A közgyűlés elnökeként úgy éreztem, hogy kötelességem megpróbálni mindent ez ügyben. Elsőként felkerestem Bilicki Zoltán adai polgármestert, akivel sikeres tárgyalást folytattam arról, hogy az önkormányzat még nagyobb mértékben támogassa az újságot, hogy az megmaradjon. Majd találtunk főszerkesztőt és szerkesztőhelyettest. Nagy örömömre szolgált, hogy sikerült meggyőzni többek között Máriás Endre és Csincsik Zsolt újságírókat, hogy részt vegyenek az újság szerkesztésében, illetve a tördelést is profi vette át, Bálint Tibor. Ebből adódóan 2016 szeptemberétől egy megújult újság jelent meg. A személyi változások mellett nagy örömömre a régi csapatból többen tapasztalataikkal és tudásukkal hozzájárultak, hogy átvészeljük ezt az időszakot. A megújulásban nagy segítséget nyújtott a Magyar Nemzeti Tanács, amelytől erre pályázat útján kaptunk támogatást. Továbbra is finanszírozza a Körkép megjelenését a négy helyi közösség és a községi önkormányzat. Az újság székhelyét és a szerkesztőséget közben átettük a II. helyi közösség épületébe. Egy régi, de megújult csapatnak köszönhetően három éve havonta megjelenik az újság, kivétel a nyári hónapokban, amikor összevont kiadvány van a szabadságolások miatt.

Mennyire nehéz a jelenkori körülmények között kiadni a Körképet?

Varga Elfride: Bevallom őszintén, hogy nagyon nehéz. Nehéz feladat összegyűjteni a pénzt pályázatokból vagy a helyi közösségtől. Egy kis újságnál nincs nagy pénz, ezért a tiszteletdíjak jelképesek. Nagy köszönet azoknak, akik profikként bevállalták kevés pénzért is. Bár ahhoz, hogy havonta megjelenjen az újság, bizony nagy munkát kell végezni. A főszerkesztő, a helyettes és a tördelő ezt hétvégén csinálják. A szabadidejüket szánják rá, hogy az olvasó minden hónap harmadik hétvégéjén kezébe vehesse az újságot. A Körkép a boltokba kerül, de ezekből is sok bezárt. Emiatt és a lakosság létszámának csökkenése miatt csökkentenünk kellett a példányszámot. Viszont van igény a Körképre, hiszen nemcsak helyben árusítjuk, hanem postázzuk Magyar- és Németországba, valamint Kanadába is. Vannak nagyon népszerű számaink, köztük a januári, amelyben közzé tesszük a születési, a házasságkötési és az elhalálozási adatokat. Népszerű a decemberi lapszám, amelyhez naptárt mellékelünk, akárcsak a húsvéti vagy a szeptemberi az iskolakezdéssel. Az emberek szeretik, hogyha kinyitják az újságot, akkor saját családtagjaikat, barátaikat és ismerőseiket láthatják meg benne. Legyen az bármilyen ünnepség, elsőáldozás, bérmálkozás, ballagás, verseny vagy rendezvény, ami Ada község területén zajlik. Ezek adják el a lapot, mert rólunk szólnak.

Kik alkotják az olvasótábort?

Varga Elfride: Az olvasótábort a középkorúak és az idős korosztály alkotja.

Jó kezdeményezés volt a főszerkesztőnk részéről, hogy az adai Műszaki Iskolában újságíró-iskolát rendezett.Ennek köszönhetően a középiskolás diákok publikálhatnak az újságban és kipróbálhatják magukat az újságírásban. Igyekszünk megjelentetni az írásaikat, riportjaikat és interjúikat. Nagyon hálásak vagyunk a középiskolásoknak és Józó Mónika magyartanárnak, könyvtárosnak, aki ezt koordinálja. Ezt a gyakorlatot szeretnénk kiterjeszteni az általános iskolára is, ahol a 7. és 8. osztályos diákokat szintén jó lenne bevonni a lap munkájába. A középiskolában nagyobb igény van a lapra, amióta a diákok írnak bele, mert a kortársakat érdeklik a társaik által készített cikkek. Ezzel talán jobban meg tudjuk szólítani a fiatalokat, akiket egyébként elvisz az internet és a közösségi oldalak. A Körképnek van honlapja, ahol szintén olvasható teljes terjedelemben a lap, némi késleltetéssel.

A lapról és az olvasókról beszéltük, de a szerkesztőségről és a munkatársakról kevés szó esett. Kik ők?

Vastag János: A Körkép szerkesztősége mostanság erős és jól képzett, akárcsak a munkatársak. A szerkesztőség tagjai között tudhatja dr. Molnár Csikós László nyelvészt, Máriás Endre és Csincsik Zsolt újságírót, Józó Krizsán Mónika magyartanárt, Morvai Nagybali Tamara és Rigó Pál Zsófia könyvtárost, valamint Varga Elfridét és jómagamat, mindketten felsőfokú végzettséggel és sokéves tapasztalattal rendelkezünk. A munkatársaink: Bakos Zoltán, Bálizs Géza, Miroslav Belančić, Csúzdi István, Hódi Éva, Igor Kojić, Dragan Milutinović, Miklós Ferenc, Molnár József, Morvai Matild, Németh János és Vámos Attila. A szerkesztőség minden írást megjelentet, ha az a követelményeknek megfelel, bárki írta a Körképbe.

A lap nyomtatása hol történik?

Varga Elfride: A Körkép folyamatos megjelenésében fontos szerepe volt és van ma is nyomdának. Az adai Anima nyomdában készült 15–16 éven át az újság. Majd átkerült a tóthfalui Logosz nyomdába, jelenleg a zentai Eko Print nyomda nyomja jó minőségben. A kész újságot utána boltokban, valamint egy cég segítségével az adai és moholi piacon árusítjuk.

Húszéves az újság. Hogyan készül a Körkép a jeles évfordulóra?

Vastag János: Június 14-én jubileumi ünnepséget tartunk Adán. Méltóképpen szeretnénk megünnepelni az évfordulót, amire nagyon készülünk. Az elsődleges program szerint meghívjuk a muzslai, tordai, kanizsai, csernyei kistérségi újságokat. Továbbá mindenki mást, aki bármilyen módon részt vett az újság munkájában, a régi szerkesztőségi tagokat és munkatársakat. Emellett a támogatóinkat és a média képviselőit. Egy szép műsorra készülünk. Eddig csak az ötéves évfordulót ünnepeltük meg, a tizediket és tizenötödiket nem. Mindenesetre nem szeretnénk, hogy ez legyen a Körkép utolsó jubileumi ünnepsége. 

Hogyan látják a Körkép jövőjét?

Vastag János: Az újság jövőjét illetően teljesen bizakodó vagyok. Ha így folytatjuk és még továbbfejlesztünk, akkor élni fog az újság, mert az egyetlen nyomtatott sajtótermék Ada községben.

Varga Elfride: A Körkép jövőjét anyagi szempontból vizsgálom. Szerintem amíg a helyi közösségek működnek és lesz helyi járulék, addig biztosítva látom a lap jövőjét. Ha ez nem lesz, hogy utána mi történik, azt nem tudom, mert a helyi önkormányzatnak sok lenne teljes egészében átvállalni a lapkiadás költségeit. Az újságot már évek óta jelképes, 70 dináros áron árusítjuk. Ez nem gazdaságos, mert havonta az újság elkészítése 70 000 dinárba kerül, ezért szükség van a támogatásokra is, amelyekre rendszeresen pályázunk a tartománytól a Szekeres Alapítványig.

Nyitókép: A VMÚE-díjra nagy elismerésként tekintenek Adán (Csincsik Zsolt felvétele)