2024. április 20., szombat

Nemzeti ügy, nemzeti érdek

Zentán közösségi találkozót tartottak az európai parlamenti választás kapcsán

Szerdán este a zentai Művelődési Ház nagytermében a május 26-ára kiírt európai parlamenti választás kapcsán közösségi találkozót tartottak, melynek vendégei Hidvéghi Balázs, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója és Deli Andor EP-képviselőjelöltek voltak, a házigazda feladatát pedig Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke látta el.

Telt ház volt a zentai közösségi találkozón (Gergely József felvétele)

Telt ház volt a zentai közösségi találkozón (Gergely József felvétele)

Pásztor megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a soron következő választás rendkívüli fontossággal bír a vajdasági magyarság számára is, attól függetlenül, hogy Szerbia egyelőre nem uniós tagország, hiszen ez a közösség az egyetemes magyar nemzet része. Ez a meggyőződés tartotta meg az itteni magyarságot a történelem folyamán, és ugyanez továbbra is folyamatosan pozicionálja azt. Akik ezt így élik meg, azok számára az elkövetkező választás nemzeti ügy, és ki is akarják venni belőle a részüket, hozzájárulva ahhoz, hogy a választási csata végkimenetele a vajdasági magyarok számára kedvező legyen. Pásztor ezért arra buzdítja az erre jogosultakat, hogy éljenek a szavazás adta jogukkal, és adják le voksukat a Fidesz–KDNP listájára. Úgy véli, elemi érdekünk az, hogy olyan legitimációval ruházzuk fel ezt a listát, amelynek komoly érdekérvényesítő ereje lesz számunkra nemcsak Magyarországon, hanem az Európai Parlamentben is.

A péterrévei Deli Andor az elmúlt ötéves időszakban is EP-képviselő volt a Fidesz–KDNP listáján, így függetlenül attól, hogy Szerbia nem uniós tagország, őáltala a vajdasági magyarság, egyúttal a teljes ország előnyökre tehetett szert az unióban, hiszen az össznemzeti érdekek mellett kiemelten az előbbiekét is képviseli, nem utolsósorban Szerbia mielőbbi uniós csatlakozását. Kampánybeszédében kifejtette, hogy az Európai Parlamentben olyan döntések születnek, melyek meghatározzák a mi sorsunkat, jövőnket is. Az ott hozott döntések meghatározzák a tagországok mozgásterét, így Magyarországét is. Az pedig, hogy ez mekkora, az kihatással van a vajdasági magyarok helyzetére is. Ezen túl azért is fontos elmenni szavazni, mert abban a kivételes történelmi helyzetben vagyunk, hogy ezt egyáltalán megtehetjük a kettős állampolgárságnak köszönhetően, röviden: részt vehetünk az európai politizálásban, aktívan beleszólhatunk mindabba, ami Brüsszelben történik.

Hidvéghi beszédében hangsúlyozta, hogy mivel a magyar nemzet jelenleg sok országban találtatik, e nemzet összetartozására, együttélésére mai megoldásokat kell találnunk. Úgy véli, amikor az Európai Unióról gondolkodunk és európai parlamenti választásról beszélünk, akkor világosan látható, hogy a magyarság szempontjából az unió léte, az európai együttműködés evidens nemzeti érdek. Ezen keresztül találhatjuk meg azokat az utakat, melyek összekötnek bennünket. Ezért létérdekünk, hogy az uniót erőssé tegyük, és a megfelelő irányba vigyük. Hidvéghi szerint most olyan időponthoz érkeztünk, hogy ilyen nagy még sosem volt a tét az EP-választás történetében; szerinte sorsdöntő megmérettetés lesz. Ha nem is egyik pillanatról a másikra, de el fog dőlni minden vitás, legfőképpen az Európa jövőjéről szóló kérdés. Hogy milyen Európát, milyen berendezkedést képzelünk el magunknak.