2024. április 23., kedd

Háromszázkilenc tonna hulladék

A Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat harca az illegális szemétlerakók ellen

Szabadkán és környékén mintegy harminc illegális szemétlerakó található, amelyek egyaránt szennyezik a környezetet és rontják a városképet. A Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat Higiénia elnevezésű munkacsoportja azon fáradozik, hogy ezeket az illegális szemétlerakókat felszámolja, ezzel pedig tisztábbá tegye a várost és környékét. A Higiénia munkájáról Joža Červenivel, a munkacsoport szervezőjével beszélgettünk.

(Fotó: Patyi Szilárd)

(Fotó: Patyi Szilárd)

A munkacsoport munkájáról közvetlenül is meggyőződhettünk. Elkísértük ugyanis Joža Červenit a Vuk Mandušić utca végéhez, ahol a köztisztasági vállalat munkatársai éppen egy illegális szemétlerakót számoltak fel. A munkacsoport tagjai már szinte befejezték az ottani munkájukat, de még így is megtöltöttek egy teherautót különböző papír és műanyag hulladékokkal. A teherautó utánfutójába még egy fotel darabja és egy fürdőszobai mosdótál is került.

Műanyag zacskók, kartonpapírok és foteldarab (Fotó: Patyi Szilárd)

Műanyag zacskók, kartonpapírok és foteldarab (Fotó: Patyi Szilárd)

– Ezen a helyszínen hatezer-négyszázötven négyzetmétert tisztítottunk meg munkagépekkel, valamint úgynevezett finom tisztítással. Csak erről a helyszínről négyszázkét köbméter szemetet vittünk el. Ez hatvanhét teherautónyi hulladékot jelent, ami végül a városi hulladéktárolóba került. Ennek a szemétmennyiségnek háromszázkilenc tonna volt a súlya. Ez előtt a Lošinji utcában számoltunk fel egy illegális szemétlerakót. Itt is hasonló mennyiségű szemetet távolítottunk el. Ott ötezer-hatszáz négyzetméterről háromszázhatvan köbméter szemetet vittünk el, amelynek kétszázhetven tonna volt a súlya – nyilatkozta a helyszínen Joža Červeni.

A munkacsoport vezetője azt is elmondta, hogy a városban az illetékesek évek óta folyamatosan küzdenek az illegális szemétlerakók ellen.

Joža Červen, a Higénia munkacsoport szervezője (Fotó: Patyi Szilárd)

Joža Červen, a Higénia munkacsoport szervezője (Fotó: Patyi Szilárd)

– Az elmúlt tíz évben mindig volt valamilyen alap, munkacsoport, amely az illegális szeméttárolók felszámolásával foglalkozott. Eddig Szabadka város területén körülbelül huszonhét-huszonnyolc illegális szemétlerakót azonosítottunk és mértünk fel. Attól függően, mennyi forrást biztosítanak erre a munkára, minden évben dolgozunk az illegális szemétlerakók felszámolásán, tehát elvisszük a felgyülemlett szemetet. Előfordul, hogy a már néhány éve felszámolt illegális szemétlerakó területén újból raknak le szemetet, de szerencsére vannak pozitív példáink is. Többször előfordult, hogy miután felszámoltuk az illegális szemétlerakót, a helyi közösség, vagy magánszemélyek fákkal ültették be a területet. Békován két-három évvel ezelőtt volt egy illegális szemétlerakó, amelyet miután felszámoltuk, a földterület tulajdonosa beszántott. Ezt azóta is mindig megteszi, és ott nem is jelent meg újból illegális szemétlerakó – osztotta meg tapasztalatit Joža Červeni.

Arra a kérdésre, hogy az ilyen illegális szemétlerakókon mi mindent dobálnak el a polgárok, a munkacsoport vezetője a következőt válaszolta:

Az összegyűlt szemét a városi hulladéktárolóba kerül (Fotó: Patyi Szilárd)

Az összegyűlt szemét a városi hulladéktárolóba kerül (Fotó: Patyi Szilárd)

– Nem volt olyasmi, amit ne találtunk volna. Talán könnyebb lenne megmondani, mit nem találtunk eddig az illegális szemétlerakókon. Egy helyen például betontömböket raktak le. Valószínűleg valamelyik építkezésről hordták oda. Ezek akkora betontömbök voltak, amelyet emelőgépekkel sem tudtunk megmozdítani, végül mégiscsak sikerült azt a szemétlerakót is felszámolnunk – mesélte Joža Červeni.

Eddig hatvanhét teherautónyi szemetet vittek el (Fotó: Patyi Szilárd)

Eddig hatvanhét teherautónyi szemetet vittek el (Fotó: Patyi Szilárd)

Arról, hogy az ilyen szemétlerakókon mi minden található, mi magunk is meggyőződhettünk, ugyanis miután megtekintettük az illegális szemétlerakó felszámolását, Joža Červeni elkísért bennünket a Pescsara helyi közösségben található régi bajai vasútvonalhoz. Itt is található egy illegális szemétlerakó. A munkacsoport tagjai, miután teljesen megtisztítják a szeméttől a Vuk Mandušić utca végét, ezen a területen folytatják majd munkájukat. Az elhagyatott vasútvonal környékét teljesen ellepte a szemét. Találtunk különböző ruhadarabokat, mint például elhasznált tornacipőt, pólót, de volt itt építési törmelék, műanyag flakonok, elhasznált vödrök, sőt egy mumifikált macskatetemet is találtunk a szemét között. A legtöbb mégis műanyag zacskókból volt, amelyeket felkap a szél, és fennakadnak a fák ágain vagy elsodorja őket jó messzire.

Rongyok, dobozok és műanyagok a bajai vasútvonalnál (Fotó: Patyi Szilárd)

Rongyok, dobozok és műanyagok a bajai vasútvonalnál (Fotó: Patyi Szilárd)

– Szemetet tilos eldobni olyan helyen, amely nincs előirányozva hulladék tárolására. Mindannak a sok szemétnek, amelyeket az illegális szemétlerakókon találunk, a városi hulladéktárolóban lenne a helye. A városi hulladéktároló használatának ára szimbolikus. Négy dinár egy köbméter szemét. Akinek van egy utánfutónyi szemete, ingyen beengedjük a hulladéktárolóba. A nagyobb teherautókkal, traktorokkal, munkagépekkel hozott szemetet szoktuk megfizettetni. A föld és a kőtörmelék ára csupán tíz para. Ekkora értékű pénzérme nincs is forgalomban, amennyit a földért kell fizetni. Ez azért van így, mert a föld számunkra is fontos, ugyanis ezzel fedjük le a szemetet. Emellett a köztisztasági vállalat rendszeresen minden háztartás szemetét elviszi. Nincs ok arra, hogy az emberek a bozótosokban és a mezőkön dobálják el szemetüket – magyarázta Joža Červen.