2024. április 24., szerda

Felmérés az elvándorlásról

Becslések szerint Szerbiából évente 15–40 ezer ember költözik el. Ezt a migrációs folyamatot pedig nagyon nehéz követni.

Ezért a demográfiai és népességpolitikai kérdésekkel foglalkozó tárca nélküli minisztérium és a belgrádi Földrajztudományi Egyetem migrációs kutatást végez négy szerbiai városban: Nagybecskereken, Zaječarban, Leskovácon és Užicén. A kutatás célja a kivándorlás okainak a feltérképezése és azoknak a lehetőségeknek a felkutatása, hogy az kisközösségek mennyire képesek a kivándorlást megállítani vagy enyhíteni.

A négy várost regionális központként választották ki, amelyekben még vannak fiatalok, akik itthon maradtak. Nagybecskerekre, mint a legnagyobb bánáti városra pedig azért esett a választás, mert fontos az ország demográfiai, gazdasági, szociális és kulturális fejlődése szempontjából.
A kutatás eredményeinek a tükrében tanulmány készül, amelyben javaslatokat tesznek a népességpolitika terén ajánlatos intézkedésekre. Az egyetemisták által végzett felmérés június 15-éig tart.